U dobrovoljnim penzijskim fondovima štedi manje od 200.000 građana Srbije 1Foto: FoNet/ Božidar Petrović

U sedam dobrovoljnih penzijskih fondova, koliko ih posluje na tržištu Srbije, štedi 197.525 građana Srbije.

Prema podacima Narodne banke Srbije, na kraju drugog tromesečja 2019, neto imovina u tim fondovima iznosila je 42,1 milijardu dinara i porasla je za 1,03 odsto.

Na promenu vrednosti imovine utiču uplate, ali i isplate sredstava iz fondova, kao i dobit koju fondovi ostvaruju od ulaganja. U drugom tromesečju uplate su dostigle iznos od 935,58 miliona dinara, dok su članovi fondova povukli 478,95 miliona dinara.

Analitičari NBS ukazuju na činjenicu da su uprkos tome što je neto imovina dobrovoljnih penzijskih fondova zabeležila rast, pojedine klase aktive koje zauzimaju dominantno mesto u strukturi imovine fondova zabeležile pad vrednosti, što je uticalo na kretanje dobiti od ulaganja.

Kad je reč o strukturi ove kategorije štediša ona je veoma raznovrsna, s obzirom na to da svaki građanin Srbije mlađi od 70 godina može da bude član fonda, bez obzira na to da li je zaposlen ili ne.

Stoga ne čudi da se među članovima penzijskih fondova nalaze i bebe, ali i studenti i poslovni ljudi. Prema podacima NBS, učešće korisnika usluga penzijskih fondova u ukupnom broju zaposlenih je skromno – samo 9,4 odsto iako čak i male uplate u dugom vremenskom periodu mogu da garantuju pristojne prihode budućim penzionerima.

Zato iz ovih fondova apeluju na potencijalne klijente da sa uplatama krenu što ranije, jer isti iznos uplaćenih sredstava, uz istu stopu prinosa obezbeđuje znatno veću penziju ukoliko je novac uplaćen ranije i investiran u dužem vremenskom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari