Poljoprivreda zajedno sa sektorom usluga predstavlja najveću šansu i resurs koji može znatno ubrzati ekonomski razvoj Srbije. Međutim, ulaganja države u agrar poslednjih 10 do 15 godina bila su izuzetno skromna i neplanska. Stoga je agrarnom politikom za 2008. godinu predviđen početak direktnih plaćanja u poljoprivredi Srbije, što predstavlja jedan od stubova agrarne politike Evropske unije.

Poljoprivreda zajedno sa sektorom usluga predstavlja najveću šansu i resurs koji može znatno ubrzati ekonomski razvoj Srbije. Međutim, ulaganja države u agrar poslednjih 10 do 15 godina bila su izuzetno skromna i neplanska. Stoga je agrarnom politikom za 2008. godinu predviđen početak direktnih plaćanja u poljoprivredi Srbije, što predstavlja jedan od stubova agrarne politike Evropske unije. I dosadašnja ulaganja u sklopu mera „sto evra po hektaru“ bila su u tom pravcu, ali će naredne godine, uz zadržavanje iste baze, dodatno biti stimulisano povećanje prinosa i kvaliteta u poljoprivrednoj proizvodnji – najavio je ministar poljoprivrede u Vladi Srbije Slobodan Milosavljević, na savetovanju „Agrarna i ruralna politika u Srbiji“ u organizaciji Društva agrarnih ekonomista Srbije, održanom juče na Poljoprivrednom Fakultetu u Beogradu. Ukazujući na pozitivan bilans agrara u spoljnoj trgovini Milosavljević je podsetio da je prošle godine ostvaren suficit od 400 miliona dolara, a ove se očekuje izvoz veći od 1,5 milijardi dolara. Miladin Ševarlić, predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije, podsetio je da je nova vlada u prvoj godini mandata povećala ukupni budžet, ali i smanjila izdvajanja za poljoprivredu, kao i da još uvek nije uspostavljen valjani monitoring korišćenja sredstava iz agrarnog budžeta.
Beograd – Ministar u Vladi Srbije zadužen za sprovođenje Nacionalnog investicionog plana Dragan Đilas najavio je juče da će za pokrivanje dugova firmama koje rade na obilaznici oko Beograda biti izdvojeno 300 miliona dinara. On je rekao da je juče, u Vladi Srbije, razgovarao s predstavnicima svih firmi koje rade na obilaznici, a da je na sastanku bio i direktor Puteva Srbije Branko Jocić. Đilas je podsetio da se prekjuče kod premijera Vojislava Koštunice, sastao sa ministrom za infrastrukturu Velimirom Ilićem i da su se dogovorili da se određena sredstva iz Nacionalnog investicionog plana Srbije izdvoje za obilaznicu oko Beograda. „Reč je o 300 miliona dinara koji će biti iskorišćeni za pokrivanje dugova. Dogovoreno je i da u narednih mesec dana, zajedno sa Ministarstvom za infrastrukturu, pronađemo i ostala sredstva koja će biti dovoljna da se radovi na obilaznici i Koridoru 10 privedu kraju u roku koji je ranije planiran“, rekao je Đilas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari