Srpska kompanija Delta maksi pregovara sa albanskim Euromaksom, ali još nije kupila taj trgovinski lanac, nezvanično saznaje agencija Beta u Delta holdingu. Kako je rečeno, Delta namerava da u Albaniji kupuje zemljište i sama gradi objekte (grinfild investicije), ali nije isključena ni mogućnost kupovine postojećih kompanija.

Srpska kompanija Delta maksi pregovara sa albanskim Euromaksom, ali još nije kupila taj trgovinski lanac, nezvanično saznaje agencija Beta u Delta holdingu. Kako je rečeno, Delta namerava da u Albaniji kupuje zemljište i sama gradi objekte (grinfild investicije), ali nije isključena ni mogućnost kupovine postojećih kompanija. Delta će će u septembru izneti više informacija o poslovanju na tržištu Albanije. Prema podacima sa sajta Privredne komore Srbije albanska kompanija Euromaks bavi se uvozom i izvozom uglavnom prehrambene robe i ima lanac od 17 maloprodajnih objekata u Tirani, Draču, Elbasanu i Fieru. Kompanija Delta maksi, deo Delta holdinga, ima objekte u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj i Crnoj Gori, a u Sloveniji je u junu potpisala predugovor o izgradnji trgovačkog centra u Ljubljani. Delta maksi je najveći trgovinski lanac u Srbiji sa više od 360 objekata na srpskom tržištu, a prema ranijim podacima u 2007. godini je imao prihod od oko 900 miliona evra.
Beograd – Prodaja Radio-televizije BK Telekom u stečaju kao pravnog lica objavljena je juče, a nadmetanje zainteresovanih kupaca zakazano je za 2. septembar. Početna cena je 80,1 milion dinara, a kupac preuzima imovinu, prava i potraživanja BK Telekoma, koji nema dozvolu za emitovanje TV programa. Naknadno pronađena imovina, kako je navedeno u objavi prodaje BK Telekoma, kao i tužbe podnete za naplatu duga ostaju u stečajnoj masi. Uslov za učešće na licitaciji, koja će biti održana u prostorijama stečajnog dužnika u Bulevaru Nikole Tesle u Beogradu, jeste uplata depozita od 32 miliona dinara do 25. avgusta. Kupoprodajni ugovor će biti potpisan u roku od pet dana posle održavanja licitacije, a kupac je dužan da razliku između uplaćenog depozita i izlicitirane cene uplati u roku od deset dana posle potpisivanja ugovora. BK Telekomu Savet Republičke radiodifuzne agencije (RRA) oduzeo je u aprilu 2006. godine dozvola za emitovanje programa zbog kršenja propisa o radiodifuziji.
Beč – Austrijska prestonica je u prvom polugodištu ove godine ostvarila više od 4,5 miliona noćenja što je u poređenju sa istim periodom prošle godine rast od 8,6 odsto. Sa 865.000 noćenja najjači jun svih vremena premašio je prošlogodišnje rezultate za 0,4 odsto. Osim toga, neto promet ostvaren od 174.3 miliona evra, veći je za 14,7 odsto u odnosu na prvih pet meseci 2007. godine. Prema rečima direktora Bečkog turizma Norberta Ketnera, 2008. godina je za grad Beč kao destinaciju, bila godina sa dosad najjačim medijskim odjekom. Najviše gostiju stiglo je iz Nemačke, Rusije, Švajcarske i Španije. Rumunija je sa 43 odsto više noćenja pretekla Japan, koji je kao i SAD ostao znatno ispod polugodišnjeg proseka iz prošle godine. Više noćenja nego u istom periodu prošle godine ostvarili su gosti iz Austrije, Italije i Francuske. Od povećane stope rasta profitirali su izuzimajući hotele sa pet zvezdica, gotovo svi bečki hoteli.
Beograd – Lanac hotela Kempinski preuzeće danas upravljanje hotelom Jugoslavija od beogradske kompanije Alpe adria hoteli. Kako je najavljeno, Kempinski hoteli će potpisivanjem ugovora o preuzmanju zvanično ući na srpsko tržište. Ta nemačka kompanija osnovana je pre 111 godina i ima hotele u više od 20 zemalja. Početkom godine Kempinski je ušao i u Crnu Goru, gde u Reževićima gradi luksuzni hotel. Beogradska firma Alpe adria hoteli kupila je početkom 2006. godine hotel Jugoslavija za 31,3 miliona evra. Hotel nije prodat u postupku privatizacije, već kao deo imovine Dunav osiguranja.
Beograd – Francuska kompanija Lafarž objavila je juče da je preuzela preostalih 14,97 odsto akcija beočinske cemenatare Lafarž BFC. Kako je objavljeno u izveštaju o preuzimanju akcija Lafarž (sa sedištem u Parizu) otkupio je 75.589 akcija fabrike cementa iz Beočina po ceni od 15.600 dinara za komad. Nakon okončanja ponude francuski Lafarž poseduje 501.129 akcija, odnosno 99,30 odsto vlasništva Fabrike cementa. Francuski Lafarž je 70 odsto kapitala Fabrike cementa iz Beočina kupila na tenderu 2002. godine za 50,89 miliona dolara, a kasnije je kupovinom na Beogradskoj berzi povećao vlasnički udeo na 84,32 odsto odnosno 425.540 akcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari