U javni prevoz ćemo morati s maskom i rukavicama 1Foto: EPA-EFE/ LUCA ZENNARO

Iako je na jednoj od konferencija za medije Kriznog štaba rečeno da će međugradski saobraćaj postepeno ponovo početi sa radom od 27. aprila to će ipak sačekati završetak prvomajskih praznika, saznaje Danas.

U transportnim preduzećima kažu za naš list da im do juče popodne nisu stigla nikakva uputstva ni iz resornog ministarstva ni iz Kriznog štaba ili Vlade Srbije kada će međugradski saobraćaj ponovo startovati niti na koji način će se primenjivati mere za sprečavanje širenja korona virusa tokom putovanja.

– Najverovatnije je da će međugradski saobraćaj početi da se odvija postepeno tek od ponedeljka 4. maja. Kako će to izgledati još uvek nije poznato, kao ni kakve će mere biti primenjivane tokom putovanja. Plan je da komunalna policija kontroliše putnike da li svako od njih ima masku i rukavice. Maske i rukavice će biti obavezne tokom putovanja, ako nadležni ostanu pri takvoj svojoj odluci, za putnike kako na međugradskim tako i na prigradskim linijama – navodi naš izvor.

U transportnom preduzeću „Lasta“ nam je potvrđeno da ih dosad niko od nadležnih nije kontaktirao u vezi s ponovnim uspostavljanjem međugradskog saobraćaja.

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović je izjavila da očekuje da međugradski saobraćaj postepeno startuje sledeće sedmice. Ona je rekla da će najpre krenuti međugradski, potom prigradski i na kraju gradski saobraćaj.

– Što se tiče avio-saobraćaja, Aerodrom „Nikola Tesla“ nijednog trenutka nije bio zatvoren, ali redovnih linija nema nigde u Evropi i u skladu sa epidemiološkom situacijom ćemo donositi nove odluke. Najpre da vidimo kako će se mere koje smo u međuvremenu relaksirali odraziti na kompletnu situaciju. U ovom trenutku struka je iznad politike – istakla je ministarka Mihajlović dodavši da opasnost nije još uvek prošla te da je važno da „pokažemo još malo strpljenja a mere ćemo relaksirati korak po korak u kordinaciji sa gradovima i lekarima“.

U Ministarstvu saobraćaja juče nisu odgovorili na pitanje Danasa oko toga kada će ponovo početi da funkcioniše železnički putnički saobraćaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari