U Manjeti mareliju bez dogovora o kolektivnom ugovoru 1Foto: Stanislav Milojković (arhiva)

Sindikat fabrike Manjeti mareli koja u Kragujevcu proizvodi branike za „fijat 500L“, i koja od 1. maja posluje u sastavu Grupacije Fijat Krajsler automobili (FCA) završio je  pregovore sa menadžmentom Fijata bez dogovora o novom kolektivnom ugovoru.

Prava, obaveze i odgovornost zaposlenih u Mareliju biće u narednom periodu regulisana pravilnikom o radu koji će doneti menadžment FCA Srbija. Taj pravilnik biće na snazi do usvajanja novog kolektivnog ugovora.

Dogovor o novom kolektivnom ugovoru u Manjeti mareliju nije postignut pošto je Sindikat odbio zahtev menadžmenta FCA Srbija da potpišu aneks tog dokumenta kojim bi se radnici odrekli prava na štrajk u naredne tri godine.

U Sindikatu Manjeti danas su rekli da se menadžment FCA Srbija obavezao da će da poštuje sporazum koji su ta sindikalna organizacija i poslovodstvo Marelija potpisali u martu ove godine, prema kojem će zaposleni u toj fabrici da imaju isti prosek plata, te istovetne nadoknade za topli obrok i regres kao i njihove kolege u Fijatu, koji prosečno mesečno zarađuju oko 42.500 dinara.

– Sindikat je, s druge strane, obećao da će se uzdržavati od organizovanja štrajkova sve dok poslovodstvo bude poštovalo sporazum iz marta, odnosno dok nam plate i ostale prinadležnosti budu usklađivane sa zaradama i nadoknadama zaposlenima u FCA Srbija, rekao je našem listu predsednik Sindikata u Manjeti mareliju za proizvodnju branika Aleksandar Korać. Dodao je da je ostalo da se, u narednom periodu, u pregovorima sa poslovodstvom FCA Srbija reguliše status radnika angažovanih posredstvom agencija za iznajmljivanje radne snage.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari