U trgovini hemikalijama EU beleži suficit u odnosu na sve ostale zemlje 1Horia Varlan/Wikipedia

Suficit EU u odnosu na zemlje van Unije u trgovini hemikalijama u poslednjih deset godina porastao je sa 88 na 178 milijardi evra, što je rast od sedam odsto na godišnjem nivou, pokazuju podaci Eurostata.

Prošle godine, zemlje EU su uvezle hemikalija u vrednosti od 233 milijarde evra, gotovo 80 više nego što je to bilo 2010. godine.

I dok je u proseku uvoz rastao četiri odsto, izvoz je s druge strane rastao značajnije – sa 242 milijarde u 2010. na čak 411 milijardi evra, koliko je vredeo izvoz ove vrste robe tokom 2020. godine.

Među zemljama EU Nemačka je bila najveći izvoznik prošle godine, vrednost izvoza iznosila je 105 milijardi evra, gotovo duplo manje je izvezla Irska, slede Belgija i Francuska.

Po 51 i 50 milijardi evra vredeo je izvoz hemikalija u Švajcarsku, odnosno SAD, dve vodeće zemlje na EU spisku uvoznika ove vrste proizvoda.

Izvoz za Veliku Britaniju je prošle godine vredeo 30 milijardi evra, a u Kinu 21 milijardu evra. EU je tako u ovom segmentu trgovine u suficitu u odnosu na sve velike zemlje sa kojima trguje i SAD, Rusiju i Veliku Britaniju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari