Ubrzan rast stranih direktnih investicija 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Ubrzava se rast stranih direktnih investicija, industrijska proizvodnja usporava, rastu devizne rezerve, a izvoz raste brže od uvoza, rečeno je danas na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen novi broj časopisa „Makroekonomske analize i trendovi“ (MAT).

„Nema dileme da i dalje rastu investicije vođene, pre svega, građevinskom proizvodnjom, ali se čini da industrijska proizvodnja usporava, a to se u maju desilo i sa spoljnotrgovinskom razmenom. To je donekle razumljivo, jer smo prošle godine imali jako visoku bazu. U maju prošle godine su izvoz i uvoz rasli gotovo 20 odsto“, rekao je urednik časopisa MAT Ivan Nikolić.

On je istakao da je u „maju vrednost spoljnotrgovinske razmene međugodišnje posmatrano porasla tri, četiri odsto“.

Nikolić je ocenio da je dobro što izvoz raste brže od uvoza i naveo da je četiri petine uvoza pokriveno izvozom.

„Devizne rezerve rastu i već krajem juna je dostigunt izvoz kupljenih deviza iz cele prošle godine“, rekao je on.

Nikolić je istakao da je, prema preliminarnim rezultatima, u junu ove godine ostvaren suficit veći od 30 milijardi dinara.

On je dodao da je „vrednost prometa u laganom porastu, što je praćeno i blagim rastom zarada, a inflacija je u maju vraćena u koridor koji cilja Narodna banka Srbije“.

„U aprilu i maju zabeležen je rekordno nizak iznos bazne inflacije, koja na međugodišnjem nivou iznosi 0,8 odsto. To je najniži nivo inflacije od kada merimo indeks potrošačkih cena“, istakao je Nikolić.

Ekonomista Stojan Stamenković rekao je da je procena da bi rast BDP u 2018. godini „mogao da bude između tri i po i četiri odsto, što je mnogo realnija nego da će biti preko četiri odsto“.

On je istakao da „građevinarstvo ide dobro, a industrija loše, ispod svih očekivanja“.

Stamenković je naveo i „da je usporena dinamika privredne aktivnosti, ako se meri dinamikom industrijske proizvodnje“.

Prema njegovim rečima, „u maju je ukupna industrijska proizvodnja porasla za svega pola procenta, a u periodu januar – maj kumulativni rast je sveden na 4,1 odsto“.

„Stvari su još ozbiljnije kod prerađivačke industrije, iako je njen međugodišnji rast u maju nešto veći i iznosi 1,6 odsto, ali je međugodišnji rast u periodu januar-maj spušten na 3,4 odsto“, rekao je Stamenković.

Kada je u pitanju mađugodišnji pad u maju, posebno je istakao farmaceutsku industriju sa padom od 10,7 odsto, štampanje i umnožavanje audio i video zapisa 12 i industriju duvana sa 25 odsto.

Stamenković je rekao da se „malo“ popravljaju stvari kada je u pitanju prehrambena industrija, kao i proizvodnja motornih vozila i prikolica, i to u onim delatnostima koje proizvode delove automobila.

Ukazao je da je vrednost spoljnotrgovinske razmene u maju ove godine bila 3,8 odsto veća nego u istom mesecu lane.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je da u prvih pet meseci ove godine tekući deficit opada u odnosu na isti period prošle godine i smanjen je za 12,2 odsto.

Naveo je da se ubrzava rast stranih direktnih investicija i u prvih pet meseci je premašio 1,18 milijardi evra, što je 15,8 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Upitan kako ocenjuje rad Vlade Srbije u prethodnih godinu dana, Kovačević je rekao da je „ovo vlada kontinuiteta“.

„Najveći uspeh je završetak stend baj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom i nastavak razgovora oko novog, monitoring aranžamana“, rekao je Kovačević.

On je istakao i „velike javne radove u građevinarskoj industriji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari