Ugostitelji i muzičari na protestu u Nišu traže da im se omogući da rade 1Foto: Pixabay/Free-Photos

Oko 100 ugostitelja i muzičara protestovalo je danas na centralnom niškom trgu kako bi skrenuli pažnju vlasti na težak položaj u kome se nalaze zbog epidemije korona virusa, jer im je „onemogućeno da zarade za život“.

Zahtev okupljenih bio je da država propiše mere koje će omogućiti da rade ugostitelji, muzičari, fotografi, dekorateri i ostali koji su povezani sa ugostiteljstvom.

Pevač Aleksandar Popović rekao je da „niko nije lud“ da kaže da virus ne postoji i da sve treba da se vrati na staro, ali je, kako je rekao, potrebno da se propišu mere koje će ljudima u tom sektoru omogućiti da „koliko-toliko rade i zarade za život“.

„Ukoliko može da bude održan koncert u jednoj trećini hale, može da se dozvoli da u nekom objektu sa 500 mesta bude trećina mesta popunjena, uz maske i distancu. Krenuće lepo vreme, može da se dozvoli organizovanje proslava na otvorenom“, izjavio je on.

Ugostitelj koji nije želeo da otkrije identitet, upitao je da li predsednik Srbije Aleksandar Vučić zna da je u Srbiji „haotična situacija“ zbog epidemije.

„Ne znam da li Vučić zna to ili ga lažu kao Vojislava Koštunicu. Mi u ugostiteljstvu, hotelijeri, muzičari, fotografi, na ivici smo propasti. Država treba da nas oslobodi plaćanja određenih doprinosa, a ne da traži svoje, a nama onemogućava da radimo“, rekao je on.

Šanker Milan Mladenović upitao je kako je moguće da predstojećeg vikenda bude dozvoljeno svima da rade, samo ne ugostiteljima.

„Svi mi u ugostiteljstvu trpimo veliku štetu i poslodavci i zaposleni. Vlasnici nemaju prihode, nama su smanjene plate, ali životni troškovi nisu. Vrlo teško preživljavamo“, izjavio je on.

Prema njegovim rečima, mere za suzbijanje epidemije koje se sada propisuju u Srbiji „nisu logične“.

Takođe je rekao da bi za Srbiju bilo najbolje kada bi sve „stalo“ na mesec dana da bi se epidemija zaustavila, a nakon toga da svi nastave normalno da rade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari