Ugovor na kojeg se pozivaju zvaničnici ne negira da je vlasnik Niš 1Foto: Sajt Aerodroma Niš

Ugovor je prema rečima republičkih i gradskih zvaničnika “isprovocirao” prenos osnivačkih prava i kompletne imovine aerodroma “Konstantin Veliki” sa grada Niša na državu ne sugeriše bilo kakvu obavezu te vrste, a jedina obaveza koja se tiče aerodrome je korišćenje delova aerodroma, pre svega instalacija, od strane Vojske Srbije..Ugovor je juče objavila Nacionalna koalicija za decentralizaciju.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović predhodno je kazao da je ovaj ugovor “finansijski nepodnošljiv” i da grad za ovih osam godina nije uspeo da ga realizuje, tako da, kako je kazao, “Grad Niš zbog toga nije ni vlasnik aerodrome”. On je kazao da je tim ugovorom Niš trebalo da postane vlasnik svojine nad aerodromom, a za uzvrat je imao obavezu da isplati 175 hektara zemljišta u blizini aerodroma, što nije uspeo da učini. Prema tvrdnjama iz gradske uprave Niša, Grad bi na ime izmirenja obaveze iz ove ugovorne klauzule Republici trebalo godišnje da isplaćuje po 150 miliona dinara, što gradski budžet ne može da izdrži.

– Grad Niš se obavezo da sprovede postupak eksproprijacije zemljišta ukupne površine 175 hektara, na lokaciji Donji i Gornji Komren, da nakon okončanja postupka i uvodjenja grada u posed nepokretnosti prenese Republici Srbiji- Ministarstvu odbrane pravo korišćenja navedenog zemljišta, kao i da omogući Ministarstvu odbrane pravo trajnog i ničim uslovljenog korišćenja aerodroma, sa zasnivanjem prava trajne službenosti u korist Ministarstva odbrane- Vojske Srbije na delovima aerodrome navedenim u predmetnom rešenju- navodi se u ugovoru, uz preciziranje da Ministarstvo odbrane ima pravo korišćenja samo ” delova rulnih staza, instalacija i podzemnuh cevovoda”.

– Dug koji Grad ima prema Republici, a koji gradonačelnik pominje u javnosti kao opravdanje za poklanjanje aerodoroma, uključuje i prenos zemljista kasarne “Bubanjski heroji”. Kako je gradonačelnik pokušao da pripiše ceo ovaj dug Niškom aerodromu dužni smo da upozorimo javnost da je i ovaj alibi gradske vlasti lažan, saopštio je NKD.

Branislav Jovanović, odbornik Skupštine grada i nekadašnji predsednik gradske Vlade, juče je demantovao i tvrdnje ministarke Mihajlović da je Republika najveći investitor nas niškom aerodromu. On je saopštio da je država, recimo, prošle godine u nišku vazdušnu luku uložila svega 10 miliona dinara, a Grad 98 miliona dinara. On je kazao da je reč o zvaničnim podacima aerodroma.