Uhapšen Siniša Jasnić, karticom platio 100.000 evra ličnih računa 1Foto: Medija centar

Siniša Jasnić, smenjeni predsednik Univerzitetskog sportskog saveza Srbije, uhapšen je danas zbog sumnje da je proneverio novac te organizacije i time je oštetio za više od 13 miliona dinara, objavljeno je na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Zbog sumnje da je počinio krivično delo pronevere, osumnjičenom je određen pritvor do 30 dana.

– Sumnja se da je Jasnić, kao lice ovlašćeno za raspolaganje finansijskim sredstvima na računima USSS, od maja 2013. do decembra 2017. godine samoinicijativno koristio biznis kartice udruženja za plaćanje računa putem POS terminala i podizanje gotovine sa bankomata. Osumnjičeni se tereti da je tako pribavljeni novac koristio za svoje potrebe i da suprotno Zakonu o računovodstvu, te iznose nije u potpunosti pravdao računima, niti je o tome obaveštavao Skupštinu USSS – navodi se u saopštenju i dodaje je nepokriveni trošak od oko 13 miliona dinara utvrđen na osnovu izvoda iz biznis platnih kartica.

Da li će ovo biti jedina dela koja se Jasniću stavljaju na teret, za sada nije poznato, ali se zna da je protiv njega i organizacija kojima je rukovodio, podneto više krivičnih prijava. Naime, Jasnić je sredinom prošle godine, kao predsednik USSS, bez znanja Skupštine te organizacije osnovao preduzeće „Evropske univerzitetske igre 2020“, na čiji je račun Ministarstvo omladine i sporta odmah uplatilo 143 miliona. Od tog novca, više od pola miliona evra prebačeno je Evropskoj sportskoj studentskoj organizaciji, navodno zbog izrade master plana za studentske igre koje bi 2020. trebalo da se održe u Beogradu. Ispostavilo se da novac nije evidentiran u evropskoj organizaciji, a da je master plan izradio jedan od saradnika Jasnića, Srđan Bošković, i to za 30.000 evra. Zbog tih saznanja, Skupština USSS je sa 13 od ukupno 15 glasova, smenila Jasnića sa pozicije predsednika na sednici koju je sam sazvao ali joj nije prisustvovao. Tu smenu, međutim, nije priznao i epilog se očekuje u sudskom postupku koji je u toku.

Inače, Jasniću ovo nisu prve optužbe. I 2006. godine protiv njega je pokrenut postupak, takođe zbog pronevere sa dinarskom i deviznom biznis karticom Fakulteta fizičke kulture u Novom Sadu, kada je tu ustanovu oštetio za oko 14.000 evra. Zatvorsku kaznu nije dobio jer je novac vratio, ali je odluka Fakulteta o otkazu pravosnažno potvrđena. Manje od godinu dana kasnije, Jasnić je dobio mesto direktora preduzeća „Univerzijada Beograd 2009“, ali je početkom 2008. smenjen zajedno sa finansijskim direktorom, već pomenutim Boškovićem, jer je bez tendera, dve godine ranije za potrebe sportista koji su učestvovali na studentskim igrama u Bangkoku, od hrvatske firme Varteks, nabavio opremu za takmičarske ekipe vrednu 250.000 evra. Tada su reagovali domaći tekstilci, a Jasnić je „objašnjavao“ da su i oni mogli da se nađu na spisku dobavljača da su kao Varteks prvo sponzorisali sportiste.

Afere iz poslova u tekvondou još na čekanju

Osim pozicije u univerzitetskom sportu, Siniša Jasnić je i potpredsednik Tekvondo asocijacije Srbije (TAS), a predsednik Nadzornog odbora je njegov saradnik iz „poslova“ oko organizacije prethodne i buduće Univerzijade Srđan Bošković. I TAS potresaju afere, pre nekoliko godina joj je zbog toga uskraćeno finansiranje, a brojne krivične prijave, podnete zbog sumnji na malverzacije, duple trenerske nagrade, „naduvane“ fakture – još uvek stoje u tužilaštvu. Prema saznanjima Danasa, Jasnić je u policiji ispitivan i zbog slučaja prodaje trenerskih diploma, kada je po zahtevu Beogradskog tekvondo saveza, Fakultet za sport i fizičku kulturu utvrdio da sporni dokumenti nisu izdati u toj ustanovi i da su falsifikat. Upravni odbor TAS-a je potom zatražio da se beogradski savez isključi iz članstva te organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari