Ukinut Zakon o smanjenju penzija 1Foto: Stefana Savić

Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojim se ukida zakon o privremenom uređenju načina isplate penzija.

Pezionerima će oktobarska penzija, koju će dobiti u novembru, biti isplaćena bez umanjenja.

Osnov za isplatu penzije za oktobar i njeno dalje uskladjivanje, čini penzija isplaćena, odnosno pripadajuća za oktobar 2014. godine, a uskladjena po važećim propisima, prenosi Radio slobodna Evropa.

Ustanovljava se mogućnost uvećanja uz penziju, u zavisnosti od ekonomskih kretanja i finansijskih mogućnosti budžeta Srbije, uz ograničenje da sredstva za to ne mogu biti veća od 0,3 odsto BDP na godišnjem nivou.

Izmene i dopune predviđaju i promenu načina obračuna visine prevremene starosne penzije za osiguranike kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, takozvani beneficirani radni staž, a odlaze u prevremenu penziju uz smanjenje visine penzije, tako da se „penali“ za sve osiguranike računaju u odnosu na sniženu starosnu granicu za svakog konkretnog osiguranika sa benificiranim radnim stažom.

Time se, kako se navodi, pravednije obračunava visina prevremene starosne penzije za te osiguranike, jer se uzima u obzir za njih snižena starosna granica, a ne opšta starosna granica kao do sada.

Izmenama prestaje ovlašćenje Fonda da vrši prinudnu naplatu neuplaćenih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje obustavom jedne trećine penzije osiguranicima koji su obveznici uplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari