Umesto stare hrastove šume niče neprohodni bagremar 1Foto: Pixabay/gregovish

Još jedna značajna zelena površina pod šumom, na teritoriji Beograda, nalazi se u opasnosti, ovoga puta zbog neadekvatnog održavanja od strane Javnog preduzeća Srbijašume, saopštio je danas pokret Ne da(vi)mo Beograd.

– U prethodne dve godine, na području „Duboko“, između Beograda i Obrenovca, posečeno je preko 11 hektara stare hrastove šume. Visoka, prohodna hrastova šuma, mesto za šetnju, odmor i rekreaciju, planski je zamenjena niskim, neprohodnim bagremarom koji je pokrio nastalu golet – navodi se u saopštenju.

Napominje se da su se meštani Dubokog i obližnjih naselja Barič i Mala Moštanica, obraćali više puta JP Srbijašume i zahtevali da se obustavi seča i stara stabla sačuvaju. Novu zabrinutost izazivaju oznake na drveću koje najavljuju nove seče i uništavanje ove šume.

– Posledice krčenja hrastove šume su mnogobrojne. Od toga da se na taj način Duboko, jedno od najaktivnijih klizišta u zemlji ostavlja bez zaštite dubokog korenja stabala, preko ugrožavanja ekosistema u ovom prelepom prirodnom okruženju, do toga da novoposađena bagremova stabla izazivaju alergijske reakcije kod meštana na koje se žale. Pokret Ne davimo Beograd, zbog toga zahteva da se od nove seče odustane i da JP Srbijašume uvaže primedbe meštana koji traže očuvanje šume – navodi se u saopštenju i dodaje da su građanima Dubokog, Bariča i Male Moštanice preko potrebne zelene površine, šume i prirodne oaze, kao uostalom svim građanima Obrenovca i Beograda.

„Moramo čuvati i ulagati u gradske šume i brinuti se o prirodnim dobrima našeg grada“, kažu u Ne davimo Beograd i pozivaju ljude da podrže napore kojima bi se od Beograda napravio Dobar grad za sve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari