Oglasilo se Javno preduzeće "Srbija šume" povodom smrti muškarca u zaštićenom području "Obrenovački zabran" 1Foto: (BETAPHOTO/ANA SLOVIC)

Javno preduzeće „Srbija šume“ potvrdilo je danas da se na zaštićenom području Spomenik prirode „Obrenovački zabran“ grana sa stabla bele topole iznenada odlomila i udarila nepoznatog muškarca, što je dovelo do smrtnog ishoda.

U saopštenju navode da se nesreća dogodila u ranim poslepodnevnim satima 17. jula ove godine, i da je odmah nakon toga direktor Javnog preduzeća za zaštitu i unapređivanje životne sredine opštine Obrenovac, Svetozar Andrić dao, kako ocenjuju, ishitrenu i krajnje neodgovornu izjavu, time što je naveo da je posao JP „Srbijašume“ procena rizika i odgovornost.

Sada su, kako ističu, kao kao društveno odgovorno preduzeće, prinuđeni da se obrate javnosti i ukažu na činjenice.

„Prirodno dobro „Obrenovački zabran“ je proglašeno za zaštićeno područje Rešenjem Privremenog organa grada Beograda („Službeni list grada Beograda“, broj 57/I-29.11.2013. godine). Predmetnim Rešenjem pod zaštitu je stavljena površina od 47,77 hektara i zaštićeno područje je povereno na upravljanje Javnom preduzeću za zaštitu i unapređivanje životne sredine opštine Obrenovac, iz Obrenovca. Šumama koje se nalaze u okviru SP „Obrenovački zabran“ gazduje JP „Srbija šume“ Beograd, preko dela Preduzeća Šumskog gazdinstva „Beograd“ iz Beograda, Šumske uprave Lipovica“, objašnjavaju iz „Srbija šume“.

Iz ovog preduzeća naglašavaju da je, prema Rešenju o proglašenju zaštićenog područja SP „Obrenovački zabran“, dužnost Upravljača, tj. Javnog preduzeća za zaštitu i unapređivanje životne sredine opštine Obrenovac da obezbedi kontinuirano praćenje zdravstvenog stanja svih biljaka u zaštićenom području i blagovremeno preduzima neophodne mere zaštite (uzimanje uzoraka obolelih stabla i krošnji, tretman obolelih jedinki i dr.).

Prema njihovim navodima, obaveza upravljača je i da zaštićeno dobro čuva i održava saglasno merama zaštite, da obezbedi unutrašnji red i organizuje čuvarsku službu, kao i da postavi table sa jasno određenim pravilima ponašanja posetilaca, obavezama i ograničenjima u pogledu korišćenja zaštićenog područja.

„S obzirom da na prostoru „Obrenovački zabran“ deluju dve institucije JP „Srbija šume“, kao korisnik šuma i JP za zaštitu i unapređivanje životne sredine opštine Obrenovac, kao upravljač zaštićenog područja, mi ćemo razmotriti mogućnost da podnesemo zahtev nadležnim organima i institucijama za preuzimanjem upravljanja ovim zaštićenim područjem”, naglašavaju iz JP „Srbija šume“.

U prilog tome dodaju da su najveći upravljači u Srbiji sa svim neophodnim stručnim i tehničkim papacitetima i da trenutno na području Beograda JP „Srbija šume“ upravlja sa 7 zaštićenih područja, a na području Srbije sa 57 zaštićenih područja površine 371.295 hektara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari