Sečom zaštićene šume isplaćuju plate 1Fruška gora Foto: Wikipedia

Slike stotina i hiljada trupaca na padinama Fruške gore „zapalile“ su Tviter i uznemirile javnost, posebno onaj deo koji brine o očuvanju životne sredine i o zaštiti Fruške gore, koju Novosađani nazivaju i „plućima grada“.

Konstantno se čuju motorne testere, glasna muzika, smeće na svakom koraku koje ostavljaju drvoseče. Tako je prizore iz Nacionalnog parka „Fruška gora“, opisao nedavno Nikola Arežina, iz Udruženja građana „Fruškać“, koje se bavi promocijom i zaštitom prirodnih lepota Fruške gore. On je na tribini koju je Zelena stranka organizovala o zaštiti Nacionalnog parka „Fruška gora“, kazao da trenutna ekipa parka nema dovoljno kapaciteta da bilo šta promeni.

Javno preduzeće „Nacionalni park Fruška gora“ gazduje sa oko 26.000 hektara parka, od čega je 19.000 hektara u državnoj svojini. Najveći privatni vlasnik je SPC koja poseduje 6.000 hektara. JP NPFG ima pravo da godišnje poseče 70.000 kubika drva i od njihove prodaje knjiži četiri petine prihoda, dok od države dobija svega 12 miliona dinara. Ova praksa se u manjem ili većem obimu primenjuje od 1960. godine, tj. od nastanka Nacionalnog parka. U vreme kada je na globalnom nivou jedna od gorućih tema zaštita prirodnih resursa, u ovom javnom preduzeću se ništa nije promenilo i seča šume je još uvek jedini način da se isplati oko 140 mesečnih plata i ostali tekući troškovi.

Iz javnog preduzeća „Nacionalni park Fruška gora“ poručuju da se sve radi po planu, uz napomenu da je seča šume među najbitnijim izvorima finansiranja samog parka.

– Na prostoru Fruške gore u delu kojim gazduje JP Nacionalni park Fruška gora sve seče koje su vršene u 2019. godini su u skladu sa planskim dokumentima koje je usvojio Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Autonomne pokrajine Vojvodine, ističu u JP NP Fruška gora u odgovoru na pitanje Danasa da li se radi o vanrednim sečama.

– Sve seče koje se vrše su po redovnim planovima gazdovanja za 2019. godinu, takođe su u skladu i sa Zakonom o šumama, Zakonom o nacionalnim parkovima, Zakonom o zaštiti prirode, Prostornim planom područja posebne namene u nacionalnom parku Fruška gora, Rešenjima o uslovima zaštite prirode, kao i mnogom drugim podzakonskim aktima koji regulišu način seče, prometa drveta i obnove šuma. Na teritoriji Fruške gore kojom gazduje JP NP Fruška gora nema nikakvih vanrednih seča, koje bi odstupale od planova i gore navedenih propisa. Podsećamo Vas da postoje delovi Fruške gore kojima gazduju i Eparhija Sremska, kao i drugi privatni šumovlasnici. Što se tiče delova (potesa) kao i detalja vezanih za količine koje su planirane za seču u 2019. godini u JP NP Fruška gora, sve stoji detaljno i transparentno navedeno na sajtu našeg preduzeća. Ako imate neka saznanja da u JP NP Fruška gora postoje vanredne seče, molim Vas da nam to dostavite pismeno sa detaljima vezanim za lokaciju, navode u Nacionalnom parku.

Prema mišljenju novinara istraživačkog portala VOICE Dragana Gmizića, koji je istraživao seču šuma, problem je u tome što se Fruška gora tretira kao šumarsko gazdinstvo a ne nacionalni park. Jer JP NPFG više od četiri petine novca za redovno poslovanje ubira sečom šuma i prodajom drveta.

Prema podacima Uprave za šume Srbije, nadležne inspekcije primile su više od trideset prijava za seču drveća, u Nacionalnom parku „Fruška gora“ i ni u jednoj situaciji nije bilo reči o nedozvoljenoj akciji. Udruženje za zaštitu šuma Fruške gore nedavno je pokrenulo potpisivanje peticije za zabranu seče šuma u Nacionalnom parku. Prikupljeno je više od četiri hiljade potpisa koji su prosleđeni Ministarstvu za ekologiju.

Naplaćivanje ulaza

Nacionalni park je nedavno započeo primenu zakona donetog prošle godine, koji propisuje naknade koje se naplaćuju za korišćenje zaštićenog prirodnog dobra, što je i Fruška gora. Najveća novina je to što se od sada naplaćuje dnevni ulaz na Frušku goru, kao i u sve druge nacionalne parkove i prirodna dobra pod zaštitom u Srbiji. Pored ulaza za posetioce, i dalje će se naplaćivati naknada za ulaz vozila, kao i za fotografisanje. Bilo bi dobro da se nađu još neki izvori finansiranja kako bi se naš najstariji Nacionalni park očuvao za sledeće generacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.