Usvojen budžet Vojvodine za 2019. godinu 1Foto: Pres služba AP Vojvodina

Poslanici Skupštine Vojvodine usvojili su danas pokrajinski budžet za 2019. godinu u iznosu od 74,4 milijarde dinara.

Za je glasao 71 poslanik, a protiv je bilo njih 17. U predlogu Odluke o budžetu ranije je navedeno da je to za oko 13 milijardi dinara više nego 2016. godine, kada je formirana aktuelna Pokrajinska vlada, i za 1,34 milijardi više u odnosu na rebalansirani budžet za 2018. godinu, a planiran je na „principima da se očuva dostignuto učešće kapitalnih rashoda“.

Prilikom predstavljanja budžeta navedeno je da će najveći deo novca iz pokrajinske kase i naredne godine, pored ulaganja u infrastrukturu i zdravstvo, biti usmeren u privredu i poljoprivredu, a da je kapitalni deo budžeta planiran u iznosu od 19,3 milijarde dinara.

U najznačajnije investicije planirane budžetom uvrštena su ulaganja u prečistače otpadnih voda kod Bačke Topole, Malog Iđoša i Srbobrana, izgradnja Studentskog kulturnog centra, rekonstrukcija kompleksa „Heterlend“ kod Novog Bečeja, nabavka deset vozila za prevoz pacijenata na dijalizu, sufinansiranje dva akceleratora i adaptacija prostora za njihov smeštaj u Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici, adaptacija Gimnazije „Isidora Sekulić“ u Novom Sadu, te projekat e-uprave.

Biće nastavljena ulaganja u započete projekte, kao što su izgradnja i opremanje Radio-televizije Vojvodine, adaptacija Narodnog pozorišta u Subotici, završetak radova oko Žeželjevog mosta, izgradnja Sentandrejskog puta u Novom Sadu, proširenje sadržaja termalnih bazena na Paliću, dalje ulaganje u infrastrukturu u zdravstvu i ulaganje u zaštitu kulturnog nasleđa.

Obezbeđen je isti ili viši nivo ulaganja i u oblastima obrazovanja, kulture, informisanja i sporta, kao i u oblasti ostvarivanja prava nacionalnih manjina, navedeno je na predstavljanju.

Opozicija u Skupštini Vojvodine nije podržala budžet. Srpska radikalna stranka podnela je 60 amandmana, od čega 11 na predlog budžeta, a svi su odbijeni, rekao je predsednik te poslaničke grupe Đuradj Jakšić.

„Amandmanima smo pokušali da popravimo neke od katastrofalnih stvari koje su navedene u budžetu, ali je Pokrajinska vlada odbila svaki od njih uz štura objašnjenja“, rekao je Jakšić i dodao da će „poljoprivreda i sledeće godine ostati kratkih rukava“, iako je jedna od najvažnijih grana u Vojvodini.

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) nije podržala predlog budžeta, a poslanik Saša Šućurović je ponovio da je neprihvatljivo da rudna renta u Vojvodini bude najniža u Evropi, te da bi povećanjem iste sa tri na sedam odsto, budžet samo mogao da ima koristi.

Šućurović je kritikovao predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Patora (SVM) što je na početku objedinio raspravu i spojio čak 20 tačaka dnevnog reda sa tačkom u kojoj je trebalo da bude raspravljano o budžetu, „protivno svakoj parlamentarnoj praksi“, ocenivši da je to „ućutkivanje poslanika“.

Poslanička grupa LSV je zbog toga iz protesta napustila deo današnje sednice u toku poslaničkog sata, jer smatraju da je „onemogućena demokratska rasprava“.

Demokratska stranka nije podržala budžet, jer smatra da će njime građani pre svega plaćati „jedan trom, spor, neefikasan, inertan i prekobrojan sistem administracije u pokrajini Vojvodini“.

Uoči početka sednice Skupštine Vojvodine, nekoliko poslanika koji predstavljaju grupu „Alternativa za Vojvodinu“, pokušali su da raziju transparent sa porukom da je u Srbiji stanje loše u medijima, da nema demokratskih izbora i da institucije nisu slobodne, pa su izbačeni iz sale.

Među njima je bio i predstavnik Narodne stranke Borislav Novaković, koji se sukobio sa predsednikom poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Milenkom Jovanovim.

Došlo je do verbalnog obračuna između njih dvojice, a poslanik SNS Jovanov je Novakoviću poručio da „danas nosi nalepnicu, a sutra nanogicu“.

Poslanici grupe „Alternativa za Vojvodinu“ potom su izbačeni iz sale Skupštne Vojvodine.

Na transparentu je pisalo „Slobodni mediji, slobodni izbori, slobodne institucije“, a iste nalepnice imali su na garderobi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari