Usvojen zakon koji štiti taksiste od konkurencije 1Ilustracija Foto: FoNet/Božidar Petrović

Izmene i dopune Zakona o ozakonjenju objekata koji će, uz Zakon o planiranju i izgradnji, pružiti državi, građevinskim inspektorima i lokalnoj samoupravi nove mogućnosti za efikasniju borbu protiv investitora koji grade bez dozvole usvojeni su velikom većinom glasova poslanika Skupštine Srbije.

Izmenama zakona predviđeno je da je, umesto pravosnažnog rešenja suda dovoljno konačno (najčešće drugostepeno) rešenje kojim se zahtev za ozakonjenje odbacuje ili odbija. Ova mera trebalo bi da donese mnogo više uklanjanja nelegalnih objekata nego do sada, jer se na rušenje čekalo do okončanja predugih upravnih i sudskih sporova. Osim toga, izmenama ovog zakona predviđeno je da svi nelegalni objekti imaju zabranu prodaje do donošenja konačnog rešenja o ozakonjenju.

Poslanici su usvojili i Zakon o građevinskim proizvodima kojim bi trebalo da se uredi tržište ovih proizvoda i omogući njihovo plasiranje na tržišta van Srbije. Ovim Zakonom po prvi put se na jedinstven način uređuje ova oblast i usklađuje u svemu sa standardima i najboljom praksom EU.

Skupština je usvojila i set zakona iz oblasti saobraćaj, uključujući i izmene i dopune Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, čija je glavna posledica zabrana alternativnih taksi prevoznika, odnosno konkretno aplikacije Kar go.

Zakonom su detaljno propisani uslovi ko i na koji način i uz kakvo odobrenje može da se bavi taksi prevozom, a jedinice lokalne samouprave bi trebalo da odrede dozvoljeni broj taksi prevoznika i cenovnik po kojem će se obavljati taksi prevoz, čime je onemogućena i cenovna konkurencija i ulazak novih igrača na tržište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari