UTAS: Tezama o prevelikom broju turističkih agencija u Srbiji osporava se pravo na rad 1Foto: Južne vesti/I.M.

Udruženje turističkih agencija Srbije (UTAS) apelovao je danas na nadležne institucije i pojedince da prestanu sa plasiranjem teze o prevelikom broju agencija u Srbiji jer se time osporava ustavno pravo svakog pojedinca i privrednog subjekta na rad.

UTAS je u otvorenom pismu naveo da se tvrdnjom o prevelikom broju agencija u Srbiji opravdava moguće gašenje agencija kojima je poslovanje mesecima blokirano zbog pandemije.

„Tržište je regulator poslovanja u tržišnim privredama kakva bi trebalo da je naša, a država je dužna da obezbedi iste uslove za sve učesnike, pa očekujemo da se tako i ponaša“, navedeno je u pismu.

Dodaje se da se „zastupnici ideje o prevelikom broju turističkih agencija često pozivaju na primere razvijenih evropskih zemalja iako činjenice govore potpuno suprotno jer u Francuskoj, na primer, posluje 7. 080 turističkih agencija, a u Srbiji 415“.

„Ako se to uporedi sa brojem stanovnika, u Francuskoj jedna agencija dolazi na 9.180 stanovnika, dok je u Srbiji taj broj 16.860“, navodi se u pismu.

U UTASU smatraju da zakoni koji regulišu rad turističkih agencija nisu dobri i da ih treba hitno menjati, uz učešće predstavnika struke, ali da to ne može da ospori pravo na rad prema Ustavu Srbije.

Ističe se da „prema najvišem pravnom aktu ekonomsko uređenje u Srbiji počiva na tržišnoj privredi, otvorenom i slobodnom tržištu, slobodi preduzetništva, samostalnosti privrednih subjekata i ravnopravnosti privatne i drugih oblika svojine“.

Konkurentnost, prema oceni UTAS-a, doprinosi razvoju tržišta i zaštiti prava potrošača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari