Vaučeri za odmor pomažu razvoj turizma 1Foto: TOOM

Za manje od dva i po sata podeljeno je 30 hiljada vaučera treće tranše za subvencionisani odmor u Srbiji, dok je u prethodna dva ciklusa podeljeno 120 hiljada vaučera.

Iako su Sokobanja, Vrnjačka banja, Ribarska i Banja Koviljača, kao i planinski centri poput Zlatibora i Kopaonika bili najpopularnije destinacije za odmor uz vaučere, ima i onih koji će se odmarati na obali Dunava.

Među 2.230 ugostiteljskih objekata za koje su građani mogli da podnesu prijave, nešto više od 50 je u opštinama Majdanpek i Kladovo, koje inače vide svoju razvojnu šansu u turizmu.

U majdanpečkoj opštini najviše objekata za smeštaj je u Donjem Milanovcu i okolnim naseljima uz Dunav.

Aleksandar Stojanović iz Donjeg Milanovca već nekoliko godina zaredom u svoj apartman prima goste sa vaučerima.

– Uz vaučere sezona traje duže odnosno goste imamo i nakon letnjih meseci, a time i  bolju iskorišćenost apartmana – kazao nam je Aleksandar Stojanović.

Turistička agencija Đerdap travel u svojoj ponudi ima i smeštaj u Donjem Milanovcu, Kladovu i Golupcu u objektima koji primaju vaučere.

– U poređenju sa prošlom godinom broj objekata se povećao, ali je broj vaučera prepolovljen. Razumljivo je što su banje poput Sokobanje i Vrnjačke banje ili Kopaonik i Zlatibor na vrhu liste turistima koji idu na subvencionisani odmor uz vaučere, ali ako na početku vaučeri nisu mogli da se koriste za Beograd, Novi Sad jer su to bili razvijeni turistički centri, zar ne postoji način da se i kroz ovaj subvencionisani odmor turisti usmere i na manje razvijene centre. Veći broj turista i veći promet sigurno bi bili podsticaj i pomogli bi razvoju i manjih mesta – smatra Ivan Morarević iz Đerdap travela, argumentujući to povećanjem broja ugostiteljskih objekata u Đerdapu koji primaju vaučere i novim stanodavcima.

– Osim što produžavaju sezonu, vaučeri utiču i na duže zadržavanje gostiju u odabranoj destinaciji. S obzirom da se vaučer može iskoristiti isključivo za smeštaj i za najmanje pet noćenja, subvencionisani odmor uz vaučere uticaće i da prosečno zadržavanje turista bude veće od sadašnjih 1,6 – 1,8 dana, zaključuje Ivan Morarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari