Velika šansa za razvoj male pogranične opštine 1Foto: Zoran Panić

Vlada Srbije je početkom septembra prošle godine odobrila proširenje Slobodne zone Pirot na još 17 hektara jer na postojećoj lokaciji nema više slobodnih mesta, a prvi put se ova zona proširila i na dve opštine u Pirotskom okrugu, na opštine Babušnica i Dimitrovgrad, i postala Okružna zona.

– Veoma je značajno proširenje Slobodne zone Pirot na područje Pirotskog okruga, odnosno na opštine Babušnica i Dimitrovgrad. Slobodna zona je postala premala za zainteresovane firme u Pirotu – kaže za Danas direktor Slobodne zone Pirot Vladimir Ilić i dodaje: – Babušnica i Dimitrovgrad su u četvrtoj kategoriji, odnosno nerazvijene opštine i putem Slobodne zone pružamo im šansu za razvoj ovih opština, kaže za Danas direktor Slobodne zone Pirot Vladimir Ilić odgovarajući na pitanje šta znači proširenje Slobodne zone Pirot na opštinu Dimitrovgrad.

Šta je dosad urađeno?

– U prvom mahu smo uspeli da pokrenemo ciklus zapošljavanja i investiranja u ove dve opštine. Što se tiče samog Dimitrovgrada, tu smo na početku našeg programa proširenja. Očekujemo još zainteresovanih kompanija. Postoje različiti upiti i trudimo se da deo poslovanja Zone prebacimo u Dimitrovgrad. To nam je cilj. Slobodna zona Pirot je veoma primamljiva za investitore. Pokušavamo investirotima da predočimo šta dobijaju u Dimitrovgradu a nemaju u Pirotu. U Dimitrovgradu imamo veoma povoljnu situaciju za grinfild investicije. Imamo slobodnih pet hektara. Olakšice koje opština Dimitrovgrad pruža investitorima su veoma značajne, a to su maksimalne olakšice za lokalne takse i priključke na infrastrukturu.

Koliko firmi u Dimitrovgradu posluje u sistemu Slobodne zone?

– Za sada posluju tri firme, od kojih je najveća “Eco Rubber“. U ovom preduzeću zaposleno je dvadesetak radnika. Preko Zone, koristeći povlastice, investirali su u opremu više od milion evra. Očekujemo da se sve to razvija dalje i zapošljavaju novi radnici, jer je to veoma značajno za opštinu Dimitrovgrad.

Tu je i blizina granice sa Bugarskom, članicom Evropske unije. Ima li potencijalnih investitora iz susedne Bugarske za otvaranje pogona u Dimitrovgradu?

– Ima dosta upita iz Bugarske, koja je član Evropske unije. Pokušavamo da klijente iz Bugarske privolimo da dođu i investiraju upravo u Dimitrovgradu, baš zbog blizine granice, pogodnosti za ulaganja, Koridora 10, železničkog saobraćaja i intermodalnog transporta koji pokušavamo da uvedemo u sistem Slobodne zone. Biće veoma značajni i projekti sa državom na poboljšanju intermodalnog saobraćaja. Rađa se neka nova perspektiva za razvoj ove opštine. Sada smo na početku jednog puta, ali se vidi perspektiva za ovu opštinu i njen razvoj.

Kakva je saradnja sa lokalnom samoupravom Dimitrovgrada i predsednikom opštine?

– O svim ovim planovima razgovaramo sa predsednikom opštine Dimitrovgrad Vladicom Dimitrovom i zajedno radimo na proširenju Zone. Za sada su vlasnici zemljišta u zoni u Dimitrovgradu privatnici, ali i lokalna samouprava. Sve to jeste zajednički posao Zone i lokalne samouprave u Dimitrovgradu i nastavljamo dalje saradnju. Opština Dimitrovgrad poslednjih tridesetak godina nije imala neke značajnije investicije. Zbog toga radimo da u ovu opštinu dođu investitori. Posle tridest godina u Dimitrovgradu imamo prvu veću fabriku koja je otvorena. Gledamo da popunimo tu prazninu. U opštini Babušnica već postoje firme koje imaju intenzitet proizvodnje na visokom nivou.

Proširenje Zone i u druge opštine

Prema rečima Ilića, Slobodna zona Pirot planira da se proširi i na opštinu Knjaževac: – Radimo anketiranje potencijalnih investitora i u tu fazu ćemo ući kad bude izvestan neki potencijalni investitor u Knjaževcu.

 Tekst je deo projekta „Šta Dimitrovgradu donosi stvaranje Okružne slobodne zone?“, koji se sufinansira sredstvima Opštine Dimitrovgrad. Stavovi izneti u medijskom sadržaju ne odražavaju nužno stavove organa koji sufinansira projekat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari