Veroljub Stevanović: Dugovi Kragujevca su ogromni 1Foto: EPA/ KOCA SULEJMANOVIĆ

Lider Zajedno za Šumadiju I bivši gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović izjavio je da su trenutni dugovo tog grada ogromni.

Ocenio je, pritom, da su tvrdnje vladajuće većine kako se radi o dugovima prethodne vlastoi, kojoj je on bio na čelu – “izmišljene priče”.

-U vreme promene vlasti, pre nepunih pet godine, dugoročni dug grada je bio osam miliona evra, a u ovom trenutku grad dugoročno duguje više od 25 miliona evra. Ove godine, nakon dvogodišnjeg grejs perioda, na naplatu stiže dugovanje od 840 miliona dinara, što je samo u 2019., dug u visini onoga koji je ostao pre pet godina, rekao je Stevanović na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Istakao je, pritom, da je Kragujevac, pored onih 25 miliona evra, dužan i, kako tvrdi, više od 100 miliona evra, od čega samo za električnu energiju i gas – 50 miliona evra, dok ostatak čine dugovi javnih preduzeća i ustanova, te sportskih klubova koji su pod ingerencijom gradske uprave.

Stevanović je ukazao i na nesolidnost odluka vladajuće većine u gradskom parlamentu, koje se (odluke), uz to, još i ne poštuju. S tim u vezi podsetio je na ujedinjavanje pet komunalnih preduzeća u firmu u Kragujevcu – JKP “Šumadija”, kojoj je, prema ranijoj odluci gradske uprave I vladajuće većine, trebalo da se pripoji i gradska Direkcija za urbanizam.

-Govorili da to jednostavno nije izvodljivo. Nakon tog našeg upozorenja napravljena je nova odluka gde se više u okviru tog velikog preduzeća (JKP “Šumadija” – prim. ZU.R.) nije nalazila Direkcija za urbanizam, a da prethodna odluka o njenom spajanju sa još pet komunalno-javnih preduzeća, nije stavljena van snage.

Sličan primer, prema njegovim rečima, je i prošlogodišnje gašenje radne jedinice u Javno komunalnom preduzeću Gradska groblja koja se bavila izradom grobnih mesta, i koja je donosilo najveći prihod ovom preduzeću. Odlukom je taj posao ustupljen nekoj privatnoj firmi a ljudi iz JKP “Gradska groblja” su otišli na tržište rada. Nakon što su otpušteni radnici pravdu potražili na sudu, svi su vraćeni na posao. Posledice odluke o gašenja radne jedinicie u JKP Gradska groblja su, ističe Stevanović, veliki sudski troškovi koje mora da plati to pteduzeće,, isplata jednogodišnjih zarada zaposlenima koji su upućeni na tržište rada, a kojima su prehodno isplaćene otpremnine iz socijlnog programa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari