Verujemo u institucije 1

Povodom teksta „Cepterova firma jača od sudskih presuda“ objavljenog u listu Danas od 16. aprila 2018. kompanija Melanesia je postala demanti sledeće sadržine:

„Pre nego što uđemo u pravni deo objašnjenja tendencioznog i zlonamernog tumačenja advokata Đokića u vezi sa statusom dela zgrade u kojoj se nalazi sedište kompanije Zepter international na Novom Beogradu, želimo da istaknemo da se iza ovakvog natpisa pre svega krije namera urušavanja imena i brenda kompanije Zepter, koja uspešno posluje u više od 42 zemlje sveta, a koja je prisutna već tri decenije kao odgovorna kompanija, koja pored osnovne delatnosti vezane za Zepter internacional vodi odgovornu društvenu politiku ulažući u kulturu preko dva miliona evra godišnje, odnosno do sada preko 50 miliona evra kroz programe pozorišta Madlenianum, muzeja Zepter i drugih kulturnih delatnosti koje su našoj javnosti često nedovoljno poznate zbog nefer odnosa prema privatnim inicijativama.

Advokat Đokić u tekstu govori o kupovini stana do strane Cihabera, na adresi Mihaila Pupina 117. Cihaberi su inače tašta i pokojni tast advokata Đokića, zgrada na pomenutoj adresi je poslovna, tako da ne postoji nikakav deo zgrade koji bi se mogao označiti kao stambeni.

Tekst komentariše „konsultant“ Branko Pavlović, koji je inače takođe zainteresovano lice, s obzirom da zastupa Šipad komerc nameštaj dugi niz godina i koji je hapšen prilikom pokušaja da spreči sudsko izvršenje koje je sprovodio novi vlasnik. Kao advokat pretpostavljam da je morao znati da su sudske odluke nešto što se mora poštovati i izvršavati.

Što se tiče načina sticanja nad delom zgrade od strane Melanesie, evidentno je da se radilo o pravnom poslu koji je bio propraćen isplatom adekvatne i unapred dogovorene cene, što Đokić pokušava da ospori. Osnovni Ugovor o kupoprodaji nepokretnosti overen 22. 11. 2007. na osnovu kog je Melanesia i uknjižena u katastru nepokretnosti je i dalje na snazi. Ono što je adv. Đokić zaboravio da napomene je da je za „stan“ od 210/10000 delova, što bi predstavljalo oko 100 kvm u zgradi Mihaila Pupina 117, poslao pismenu ponudu Melanesiji da ga proda za četiri miliona evra da ne bi uskratio prava razvoja lokacije. Prema sopstvenom iskazu, „stan“ je platio 103.000 evra, što svakako nije tržišna cena. Đokić svesno izbegava da iznese činjenicu i da Melanesia nije više vlasnik predmetnih idealnih delova zgrade, s obzirom da je poverilac Melanesie u sudskom postupku prodao delove trećem pravnom licu.

Kompanija Zepter posluje u okviru postojećih pravnih okvira Republike Srbije, striktno poštujući ne samo propise već i institucije koje u ovoj pravnoj stvari donose odluke, Republički geodetski zavod, Upravni i druge sudove. Očekujemo da i drugi učesnici u postupku njihove odluke poštuju i sprovode.

U upravnoj stvari po pomenutim pitanjima i dalje su u toku postupci pred RGZ. Suprotno advokatu Đokiću mi ukazujemo puno poverenje institucijama i njihovom načinu odlučivanja bez pritisaka, koje svojim javnim nastupom advokat Đokić očigledno želi da proizvede.“

Autor je direktor Melanesia d.o.o.

***

Cepterovi advokati nisu bili dostupni

List Danas u tekstu „Cepterova firma jača od sudskih presuda“ nijednom rečju nije doveo u pitanje značaj brenda Cepter niti finansijsku snagu i korporativnu odgovornost te kompanije. Predmet novinarskog interesovanja bilo je funkcionisanje institucija a članak je rađen na osnovu sudskih presuda i rešenja koje je izdao Republički geodetski zavod. Istina je, tražili smo i objašnjenja od stranaka u tom sporu. Advokati Nebojša Đokić i Branko Pavlović, koji su zastupali Šipad i porodicu Cihober, odgovorili su na naša pitanja. Želeli smo to isto da dobijemo i od predstavnika Melanezije, ali se na telefon označen u poslovnim registrima, javio prodavac muzičkih uređaja. Advokata Vladimira Rajkovića, koji je prema dokumentaciji zastupao Melaneziju, dva dana zaredom pokušali smo da kontaktiramo. Prvog dana je osoba koja se javila na telefon te kancelarije, a predstavila se kao njegova supruga, rekla da je on na suđenju i da će mu dati telefonski broj novinarke kako bi mogao kasnije da se javi. Nije se javio ni tog, ni sledećeg dana, a kada smo pozvali rečeno nam je da je poziv prenet ali da je i dalje na suđenjima. M. N. S.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari