Vila dinastije Obrenović ponovo otvorena za organizovane posete 1Foto: Podunavlje.info

Vila „Zlatni breg“ na Plavincu, poznata i kao letnjikovac dinastije Obrenović, važan nacionalni simbol koji predstavlja sintezu prirodnih resursa i istorijsko-kulturne zaostavštine, u svakom slučaju, vrednost države Srbije, od danas je, nakon epidemije virusa Kovid 19, ponovo otvorena za organizovane turističke posete.

“Izlazimo i ove godine u susret željama posetilaca i turista, koje smo u ovom reprezentativnom zdanju ranijih godina dočekivali od 1. aprila. Sada je to prolongirano zbog vanrednog stanja i borbe protiv pandemije.  U sredu je potpisan ugovor o nastavku saradnje sa Upravom za zajedničke poslove republic;kih organa Vlade Republike Srbije, tako da od ovog vikenda krećemo sa organizovanim obilascima letnjikovca dinastije Obrenović u Smederevu”, rekao je za Podunavlje.info Goran Jovšić, direktor u Javnom preduzeću “Smederevska tvrđava” koje je zaduženo za organizaciju turističkih poseta.

Reč je o, kako je istakao naš sagovornik, nesvakišanjem, rezidencijalnom objektu, u koji dolaze i predstavnici drugih država, poput predsednika najmnogoljudnije zemlje na svetu.

“Bili smo domaćini jednom Si Đi Pingu, ali želimo da budemo dobri domaćini i svim domaćim posetiocima. Čini mi se da kampanja ‘Provedite odmor u Srbiji’ već daje rezultate. Mislim da je dobro i pozitivno za sve nas koji smo pogođeni ovom situacijom u turizmu”, istakao je Jovšić.

Preventivne mere će morati da se poštuju prilikom poseta ovom kompleksu, navodi Jovšić i precizira da će za sve posetioce biti obezbeđene zaštitne maske i rukavice, a moraće svi da prolaze i kroz dezinfekcionu barijeru, uz poštovanje fizičke distance.

Grupne posete kompleksu biće organizovane, po staroj ceni,  i ove godine tri puta nedeljno – utorkom, petkom i subotom, kao i tokom održavanja velikih manifestacija u gradu, poput Smederevske jeseni, što podrazumeva izmenjen režim rada, odnosno mogu se planirati obilasci i u drugim terminima o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.

Vili dinastije Obrenović, posvećena je i knjiga koju je kao magistarski rad napisala Snežana Cvetković, viši kustos u Muzeju u Smederevu, koja navodi da je Vila, kao svedok dvorske kulture u Srbiji 19. veka, jedan od najvažnijih simbola  Smedereva.

Vila se nalazi se na desnoj obali Dunava, iznad starog Smederevskog (Beogradskog) puta, u čuvenom i od davnina poznatom vinogorju.

Inače, za većinu Smederevaca, kao i za ostale građane Srbije, Vila je do 2015. bila tajanstveni objekat, pa su je u medijima ponekad nazivali “Zabranjenim gradom”. Posle Drugog svetskog rata vila je postala državna svojina pod imenom „Zlatni breg“, a u vreme Jugoslavije bila je poznata i kao vila “Izvršnog veća”.

Vila “Zlatni breg”, nekadašnja letnja rezidencija dinastije Obrenović na Plavincu kod Smedereva, od 2009. godine zaštićeni je spomenik kulture, a prve turističke posete organizovane su 2016. godine.

“Broj posetilaca svake godine raste od 15 do 20 odsto. Te, 2016. je bilo oko hiljadu zainteresovanih, sledeće 1.500, pa 2018. više od 2.000 turista, a prošlu, 2019. godinu smo završili sa više od 3.000 posetilaca. Od aprila, pa tokom letnje sezone bude oko dve, dve i po hiljade ljudi, dok je za Smederevsku jesen povećano interesovanje. Zadovoljni smo tim konstantnim porastom zainteresovanih turista za ovaj kompleks i nadamo se, uz sve mere opreza, rastu broja posetilaca i ove godine”, rekao je Goran Jovšić za Podunavlje.info i podsetio da su organizovane posete Vili „Zlatni breg“ moguće isključivo nakon prethodnog prijavljivanja u Turističko-informativnom centru Smedereva (TIC), telefonom: 026/615-666.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari