Više novca za mere energetske efikasnosti 1Foto: N. Kovačević

Lokalna vlast u Užicu je najavila da će i naredne godine subvencionisati troškove za poboljšanje energetske efikasnosti porodičnih kuća i stambenih objekata, kako bi se smanjilo zagađanje vazduha u gradu.

U budžetu za 2021. godinu, saopštila je gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević, za te mere biće izdvojeno 45 miliona dinara, što je pet miliona dinara više nego ove godine.

„Jedna smo od retkih lokalnih samouprava koja je u ove svrhe opredelila toliko sredstava. Svesni smo da moramo smanjiti aerozagađenje i sprovesti sve one mere koje će doprineti da vazduh u našem gradu bude čistiji“, kazala je gradonačelnica.

Ona je objasnila da je cilj tih mera da, za nekoliko godina, sva domaćinstva, umesto uglja i ogrevnog drveta, koriste gas ili pelet, koji su ekološki prihvatljiviji energerenti.

„Iako su svesni problema zagađenja vazduha, građani često nisu u mogućnosti da sopstvenim sredstvima poboljšaju energetsku efikasnosti svojih kuća. Zbog toga su im veoma značajne subvencije, za koje je interesovanje sve veće“, navela je gradonačelnica.

Tim merama je predviđena novčana podrška za zamenu stolarije, nabavku kotlova na gas i pelet, kao i za izradu fasada.

Ovogodišnje subvencije za kupovinu kotlova dobilo je oko 200, za zamenu dotrajale stolarije oko 100, a za postavljanje termoizolacije na fasadama kuća više od 100 Užičana.

Vazduh „nezdrav“

Na osnovu jučerašnjih merenja ovdašnjeg Zavoda za javno zdravlje, vazduh u Užicu je kategorisan kao „nezdrav“, zbog povećene koncentracije čestica PM 10 i čađi, što je uobičajeno u grejnoj sezoni. „Osobe sa srčanim i plućnim oboljenjima, starije osobe i deca treba da izbegavaju boravak napolju i produženu fizičku aktivnost. Poželjno je smanjenje produžene i naporne fizičke aktivnosti zdravog dela populacije“, preporuke su tog Zavoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari