Više od 500 potpisa na zahtev za isplatu bonusa 1Foto: Fonet/ Dragan Antonić

Peticija kojom više od 500 radnika Fijat Krajsler automobila Srbija zahteva isplatu bonusa efikasnosti za prošlu godinu, početkom naredne sedmice će…

… saznaje naš list, biti prosleđena menadžmentu kompanije u Torinu i Vladi Srbije, kao potpisnicima sporazuma o formiranju kragujevačke fabrike.

Krajem prošle nedelje, peticija je predata poslovodstvu kragujevačke fabrike, od kojeg su njeni potpisnici tražili isplatu bonusa za 2017. ili obrazloženje zbog čega radnici u Srbiji, za razliku od svojih italijanskih ili kolega u Fijatovoj fabrici u Poljskoj, na primer, nemaju pravo na tu vrstu finansijske nagrade za uspešno poslovanje. Kako odgovor poslovodstva FCA Srbija do juče nije stigao, potpisnici peticije su odlučili da se obrate predstavnicima osnivača i suvlasnika.

Potpisnici peticije podsećaju da je rukovodstvo reprezentativnog Samostalnog sindikata u FCA Srbija prošle godine u nekoliko navrata najavljivalo da će i zaposleni u kragujevačkoj, kao i njihove kolege u drugim Fijatovim fabrikama, na ime dobrih proizvodno-poslovnih rezultata kompanije, da dobiju zaslužene finansijske nagrade, i to u februaru 2018. godine. Kako je obećani rok za isplatu bonusa istekao, to su se, u ime zaposlenih koji traže isplatu bonusa, Zoranu Markoviću, predsedniku tog sindikata još početkom meseca obratile kolege iz „Nezavisnosti“, tražeći od njega da radnicima „jasno i glasno odgovori, da li je i kada od poslodavca tražio ispatu bonusa zaposlenima“.

Umesto direktno, Marković je potpisnicima peticije, među kojima ima i podosta članova „njegovog“ samostalnog sindikata, nedavno posredstvom našeg lista odgovorio da „bonusa neće biti“.

– Nema bonusa. Bonus se daje kad nema povećanja plata. U Italiji su Fijatovi radnici potpisali da tri godine neće da traže povećanje plata i u te tri godine im se isplaćuju bonusi, a tako je i u Poljskoj. Radnici u Kragujevcu su dobili povećanje plata, što je dugoročno rešenja, i to je cela priča – rekao je Marković za Danas.

Iz „Nezavisnosti“ su mu uzvratili da ne prihvataju tu priču. Povećanje plata, tvrde u tom sindikatu, usledilo je zbog rasta minimalne cene rada, a što nema nikakve veze sa bonusom.

U Fijatovim fabrikama u Italiji pravilo je, pojašnjavaju organizatori potpisivanja peticije u FCA Srbija, da se plate zaposlenima povećavaju svake godine, i to najmanje za iznos inflacije u toj zemlji. Kako inflacije u Italiji nema, ili je minimalna, to se radnicima Fijata, prema dogovoru sindikata i menadžmenta, za period od 2015. do 2017. isplaćuju bonusi od oko 1.300 evra godišnje, dok će za 2018. biti dvostruko veći.

Za srpske radnike druga pravila

Zaposleni u kompaniji Fijat Krajsler automobili Srbija smatraju da i oni imaju pravo na bonus, tim pre što je, kako navode, i kragujevačka fabrika deo EMEA grupe koju čine Fijatovi proizvođači automobila i delova u Evropi, Bliskom i Srednjem istoku i Africi, te bi sva prava koja imaju radnici Fijatovih firmi u Italiji, Poljskoj, Turskoj i drugde trebalo da važe i za kragujevačke. Prema pravilniku EMEA grupe, minimalni bonus iznosi šest odsto od prosečne godišnje plate u konkretnoj fabrici, što u kragujevačkom slučaju iznosi oko 30.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari