Vlada bez odgovora na 65 odsto preporuka 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Prema 14. po redu izdanju Bele knjige Saveta stranih investitora, Srbija je u prethodnih godinu dana najveći napredak napravila u sektoru nekretnina i građevini, a donekle i u stečajnoj regulativi.

S druge strane, Savet u narednom periodu očekuje od vlade da sprovede strukturne reforme, a pre svega privatizaciju državnih preduzeća kako bi ih učinili efikasnijim i konkurentnijim.

“Potreban je napredak u sprovođenju zakona, a to se pre svega odnosi na inspekcije i poreske inspektore, kao i na uvođenje stabilnosti u parafiskalne namete. Treća stvar od ključne važnosti je dalje usklađivanje zakona sa EU zakonodavstvom što će olakšati izvoz srpskih proizvoda i povećati njihovu konkurentnost”, poručila je Jana Mihajlova, predsednica SSI, dodajući da je u prethodnih godinu dana ostvaren progres u 35 odsto preporuka, dok u 65 odsto nije.

Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Srbije, ocenio je da naredne godine očekuje privredni rast od 3,5 odsto, što je više od tri odsto koliko su prognoze međunarodnih finansijskih institucija, a optimizam bazira na očekivanim ulaganjima u namenskoj industriji, kao i još nekim investicijama.

On je istakao da je rast od 2,7-2,8 odsto BDP-a ove godine zasnovan na investicijama i izvozu, a da sa rastom plata u javnom sektoru i penzija očekuje da privredni rast dobije još jedan oslonac u domaćoj tražnji. Vučić je rekao da javni dug Srbije neće preći 73,5 odsto BDP-a i izrazio očekivanje da će naredne godine biti spušten na 71 odsto, 2018. ispod 70 odsto i da je cilj da se spusti na oko 60 odsto.

Predlog budžeta za 2017. trebalo bi da bude usvojen na Vladi u toku ove nedelje, a prema Vučićevim rečima predloge ministarstava je „pocepao i vratio na ponovnu izradu“, jer je rashodna strana bila veća za 100 milijardi dinara.

“To je sve bilo za kapitalne investicije i projekte, a ne mogu da potroše ni 30 odsto od toga”, rekao je Vučić dodajući da i dalje postoji razlika od 16 milijardi dinara ili 140 miliona evra između zahteva ministarstava i rashoda budžeta.

“To je i dalje veliki gep. Ne toliko veliki, ozbiljan i problematičan, ali neću dozvoliti ni da on postoji”, rekao je Vučić.

On se osvrnuo i na preporuku Saveta da se ubrzaju strukturne reforme odnosno, privatizuju državna preduzeća, najavljujući će do Nove godine “sve to biti gotovo”.

„Mnogi su naučeni kako da prikrivaju gubitke i da nas obmanjuju, ali na kraju godine ti računi dođu na naplatu. Lagali su nas da će da posluju pozitivno. Govorili su da sa cenom gasa od 220 dolara za 1.000 kubika neće praviti gubitke, a kada smo im obezbedili gas po 195 dolara onda su rekli da će imati gubitak od 15 miliona evra. Petrohemija ima dugove od 620 miliona evra“, rekao je Vučić dodajući da postoje problemi u RTB-u Bor, Petrohemiji i drugim preduzećima.
Premijer je najavio da će biti formirana radna grupa sa SSI, kao i da će formirati savet za podizanje konkurentnosti privrede.

Jedna od zamerki investitora je neujednačena primena zakona od strane inspektora i uprava javnih prihoda u različitim gradovima, a Vučić je istakao da će se naredne godine raditi na tome da inspekcije postupaju svuda i prema svakom isto. On je istakao da Poreska uprava ima manjak ljudi na terenu, ali i pohvalio njihov rad u naplati prihoda ove godine. Na primer, prema njegovim rečima, naplaćeni domaći PDV u novembru bio je osam milijardi dinara veći u odnosu na isti mesec prošle godine.

Mihajlović: Katastar prioritet

Ministarka građevinarstva i saobraćaja Zorana Mihajlović najavila je da je za sledeću godinu prioritet sređivanje katastra, odnosno njegova veća efikasnost, budući da je danas potrebno šest meseci do godinu dana da se upiše hipoteka, a cilj je da to traje svega nekoliko dana. Ona je istakla da će u tome imati ulogu i javni beležnici, banke i Poreska uprava. Takođe je najavila i promenu zakona po kome će se problemi sa katastrom rešavati pred sudom umesto na drugom stepenu u katastru koji sada ima 28.000 nerešenih predmeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari