Vlada dodeljuje 330 miliona za inovacije 1

Pozivam iz Užica, grada koji ima tradiciju u inovacijama i tehnološkom razvoju, sve tehnološke kompanije u Srbiji da se prijave na javni konkurs na kojem će Vlada Srbije dodeliti 330 miliona dinara iz republičkog budžeta za razvoj inovacija u Srbiji.

To je rekao Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj u Vladi Srbije.

On je istakao da konkurs traje do 1. septembra, a da ga je raspisao Fond za inovacionu delatnost.

„Kompanije mogu da apliciraju za dva programa. Prvi je program za mlade startap kompanije do tri godine starosti, za koje se dodeljuju sredstva do 10 miliona dinara. Drugi program je namenjen svim kompanijama koje razvijaju inovacionu tehnologiju koja može da bude konkurentna na tržištu, a koje mogu da konkurišu za sredstva u visini do 37 miliona dinara“, naveo je Popović na konferenciji za novinare u Gradskoj kući u Užicu.

Popović je naglasio da Vlada Srbije u oblasti inovacija i tehnološkog razvoja koristi iskustva inovaciono najrazvijenijih zemalja poput Švajcarske, Izraela i Finske, ali i najvećih ekonomija sveta, SAD i Rusije. On je istakao da Vlada Srbije snažno podržava razvoj inovacija i visokih tehnologija jer su one razvojna šansa Srbije.

„Želimo da pomognemo našim talentovanim mladim inženjerima i naučnicima da razviju svoje inovativne start-ap kompanije i ponude svoje proizvode na domaćem i međunarodnom tržištu“, rekao je Popović.

On je ocenio da domaća privreda, zasnovana na inovativnom preduzetništvu i informacionim tehnologijama, vodi Srbiju u budućnost. „To je proizvodnja koja je namenjena izvozu, koja donosi nova radna mesta i obezbeđuje ostanak mladih inženjera u Srbiji“, zaključio je Popović.

O konkursu za razvoj inovacija u Srbiji i njegovom značaju za rast lokalne ekonomije govorili su i Tihomir Petković, gradonačelnik Užica i Ivan Rakonjac, direktor Fonda za inovacionu delatnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari