Vlada: Postignut dogovor o prekidu štrajka u Pošti Srbije 1

Dogovor o prekidu štrajka zaposlenih u Pošti Srbije postignut je danas posle razgovora potpredsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića sa zaposlenima u tom javnom preduzeću, saopštila je Vlada.

Zaposleni su prihvatili sve predloge koje je izneo potpredsednik Vlade i saglasni su sa prekidom štrajka i uspostavljanjem normalnog procesa rada, a svi koji su učestvali u štrajku dobili su garancije da neće trpeti posledice zbog stupanja u štrajk i da će biti obustavljeni postupci kažnjavanja koje je započelo poslovodstvo Pošte Srbije, piše u saopštenju.

Kako je navedeno u saopštenju na sajtu Vlade Srbije, dogovorom je predvidjeno da se do 4. aprila 2019. godine obavi raspodela drugog dela dobiti za 2017. godinu, a do 24. aprila raspodela prvog dela dobiti za 2018, i da se u roku od sedam dana formira radna grupa za kolektivno pregovaranje.

U pregovaračkoj radnoj grupi pored predstavnika reprezentativnih sindikata, poslovodstva i osnivača učestvovaće tri predstavnika zaposlenih sa današnjeg sastanka, i oni bi trebalo da rade na izmeni člana 42 Kolektivnog ugovora kako bi se raspodela sredstava iz dobiti od 2018. godine isplaćivala linearno.

Kako se u saopštenju dodaje, sve dogovorene izmene trebalo bi da budu realizovane u roku od 10 dana od formiranja radne grupe koja bi takodje trebalo da Kolektivnim ugovorom predvidi pravni osnov za jenokratnu isplatu naknade materijalno ugroženim zaposlenima, i to minimalni iznos od 20.000 dinara.

Kako se još navodi, takođe bi trebalo da se sprovede analiza koeficijenta osnovne zarade, s tim da se tehnološka radna mesta više vrednuju, i da se preispita opravdanost pojedinih radnih mesta, poput velikog broja savetnika, zamenika i drugih dupliranih rukovodećih radnih mesta.

„Rok za analizu i dostavljanje izveštaja Vladi Srbije novembar 2019. godine, a nakon toga bi Vlada preduzela mere u cilju uvećanja mase za zarade za 2020. godinu, uz reformu koeficijenta zarade“, dodaje se u saopštenju.

Dogovorom je još predvidjeno da se u septembru isplati drugi deo dobiti za 2018, i da se sredstva za povišice osnovnih zarada i stimulacije za radni učinak preusmere sa administrativnih na tehnološke poslove, sa izuzetkom deficitarnih radnih mesta.

Dogovoreno je i da poslovodstvo preduzeća sve prijeme u radni odnos „stavi u svrhu tehnologije“, to jest, da ne prima zaposlene na kancelarijskim poslovima, navodi se u saopštenju uz napomenu da je sastanak sa ministrom Stefanovićem „protekao u korektnoj atmosferi“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

22 reagovanja na “Vlada: Postignut dogovor o prekidu štrajka u Pošti Srbije”

  1. Kako su ih prevarili i napravili budalama! Ponovo! Kupili ih za 20.000 dinara jednokratne socijalne (!) pomoći, i to samo materijalno ugroženim, što će, naravno, ona nepismena direktorka da procenjuje. A svima im ostale bedne plate, i vučićevsko obećanje da će „već za dve godine da usledi povećanje“, što se, naravno, nikada neće dogoditi. Za tri meseca, dok im stigne u glavu, ponovo će da štrajkuju, i tako periodičnu. Uzgred, pregovarač u ime poštanskih radnika je strašan. Ako ih taj ograničeni nesposobnjaković (ili je, jednostavno i on kupljen za malo para) bude predvodio i ponovo „pregovarao“ oni će uskoro početki da plaćaju vučiću što rade u pošti.

    • Da li je štraj rdnika Pošte motivisam političkim ili socijalnim razlozima. Sve mi se čini, prateći stenje u Pošti Srbije, da su razlozi za štrajk političkeprirode

  2. P.S.
    A s poštarima u ime vlade „pregovarao“ ministar policije (onaj s kupljenom diplomom). Jasna je kombinovana poruka vlade: a sad svi na svoja radna mesta (s.milošević), ološu (a.vučić) ili ću sve da vas hapsim kao one studente i đake u RTS (n.stefanović).

  3. Sto bi prost narod reko:“Prodali se za paradajz“. Ejjj, 20 iljada dinara. Pa sa tim ni rucak u kafani ne mozes da platis. Al tako je to kad izgladnjujes sopstveni narod I posle ga lako ubedis da je 40 iljada vrhunska plata. SNS su zaista majstori manipulacije.

    • Većina građana Srbije ne idu na ručak u kafani ..a kao da bi neka druga vlast mogla da obezbedi veće plate..daleko od toga da ih branim..Radnici u pošti bar imaju DRŽAVNI POSO ..smeju da idu na bolovanje i,godišnji odmor a i da štrajkuju..u drugim kurirskim službama bi začas dobili otaz…40 iljada nije vrhunska plata ali mnogi nemaju ni to..

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.