Vlada Srbije uvažila primedbe IT zajednice na predložene izmene Zakona o porezu na dohodak građana 1Foto: Pixabay/stevepb

Vlada Srbije saopštila je danas da je uputila u Skupštinu Srbije Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana, nakon prihvatanja sugestija IT zajednice sa tribina održanih u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Кragujevcu.

Usvojen je, kako se navodi i predlog da se primena testa samostalnosti pomeri na 1. mart 2020. godine, umesto od početka naredne godine kao što je bilo prvobitno planirano, ali će mere podsticaja, odnosno smanjenja poreza i doprinosa za novouposlenog radnika, važiti od 1. januara 2020. godine kao što je ranije najavljeno.

„To daje više vremena svima kojima je potrebno da usklade svoje poslovanje sa izmenama propisa“, navedeno je u saopštenju. 

Test za ocenu samostalnosti treba da definiše status preduzetnika prema poslodavcu pošto poslodavci zbog umanjenja poreskih obaveza često angažuju preduzetnike, najčešće one koji se paušalno oporezuju, ali su oni u stvari zamena za zaposlenog radnika.

Među kriterijumima testa samostalnosti su da li preduzetnik pretežni deo prihoda ostvaruje kod jednog klijenta i njegovih povezanih lica, da li od poslodavca zavisi kada će preduzetnik koristiti godišnji odmor, da li za rad koristi prostorije i opremu poslodavca ili da li poslodavac organizuje stručno usavršavanje za preduzetnika. 

Ako se, na osnovu testa samostalnosti, ispostavi da preduzetnik ispunjava većinu kriterijuma, reč je o zameni za zaposlenog i za takav slučaj će biti predviđeno da se porez plaća po pravilima za ostale prihode, a ukoliko se ispostavi da je lice angažovano kao pravi preduzetnik, plaćaće paušalni porez.

Vlada je i u test za ocenu samostalnosti unela predloge IT zajednice kako bi se suzio prostor za slobodno tumačenje inspektora o statusu preduzetnika.

Kompanije koje budu povećavale broj zaposlenih i zapošljavale lica koja nisu bila u radnom odnosu tokom 2019. godine, prema predloženim propisima, biće oslobođene plaćanja 70 odsto poreza na zarade i doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje za ta lica tokom 2020. godine, odnosno 65 odsto 2021. i 60 odsto 2022. godine. 

„Vlada Srbije tim merama podstiče i zapošljavanje mladih i nezaposlenih lica, a proširenjem mere oslobođenja poreza i doprinosa za početnike u poslovanju i na inovativne kompanije, omogućeno je i lakše pokretanje posla i razvoj inovativnih ideja“, navedeno je u saopštenju Vlade Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari