Vlada utvrdila Predlog zakona o javnim nabavkama usklađen s pravilima EU 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Vlada Srbije utvrdila je na današnjoj sednici Predlog zakona o javnim nabavkama kako bi se obezbedila usaglašenost sa pravnim tekovinama Evropske unije u ovoj oblasti, blagovremeno, pre pristupanja naše zemlje EU, saopštila je Vlada Srbije.

U saopštenju se navodi da će se efekti primene ovog zakona ogledati u efikasnijem sprovodjenju postupaka javnih nabavki, smanjenju troškova i administrativnih procedura, zaštiti malih i srednjih preduzeća od negativnih posledica centralizacije javnih nabavki, kao i efikasnijoj zaštiti prava u toku same procedure.

Predložena rešenja imaju za cilj sprečavanje koruptivnog ponašanja, bolju konkurentnost i potpuno otvoreno oglašavanje u postupku javne nabavke, a privrednim subjektima će se novim zakonom ukazivati na poslovne prilike i omogućiti proširivanje baze ugovarača na lokalnom, regionalnom, nacionalnom i medjunarodnom nivou, što će u velikoj meri uticati i na razvoj tržišta.

Navode da je poseban akcenat stavljen na borbu protiv korupcije – povećanjem transparentnosti i staranjem o tome da privredni subjekti, javnost, mediji i drugi učesnici, budu obavešteni o mogućnostima za dodelu ugovora, kao i o ponuđačima kojima su ugovori dodeljeni.

Novim zakonom predviđeno je i besplatno objavljivanje svih oglasa o javnim nabavkama na Portalu za javne nabavke, čime se dodatno obezbeđuje transparentnost postupka.

Članovi vlade usvojili su Uredbu o utvrđivanju Programa standardizovanog seta usluga koje sprovode akreditovane regionalne razvojne agencije u ovoj godini.

Cilj tog dokumenta je institucionalna podrška i jačanje kapaciteta regionalnih institucija u kontekstu sprovodjenja politike regionalnog razvoja, a delatnost razvojnih agencija bazira se na pripremi programa i projekata privrednog i regionalnog razvoja, analizi i obezbedjivanju podataka i informacija za unapredjenje politike u tom domenu, kao i akreditovanje i koordinaciju regionalnih razvojnih agencija.

Vlada Srbije obezbedila je sredstva za novih 200 stipendija u školskoj 2019/20. godini za nastavak realizacije Projekta „Svet u Srbiji“, imajući u vidu dosadašnju uspešnu praksu u sprovodjenju tog programa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari