Vlasnik Radijus vektora Telekomovim novcem kupuje Miškovićev hotel 1Foto: Miroslav Dragojevic

Telekom Srbija kupio je nedavno kablovskog operatera Radijus vektor za oko 108 miliona evra, a kako saznaje Danas, donedavni vlasnik Radijus vektora Zoran Bulatović pregovara o kupovini hotela „Park“ u Beogradu.

Trenutno je ovaj hotel sa tri zvezdice u samom centru grada u vlasništvu Delta real estejta, dela Delta holdinga zaduženog za nekretnine i hotele. Za sada je nepoznato o kolikoj transakciji se radi s obzirom da nismo uspeli da dobijemo nikakav komentar iz Delte, kao ni od Bulatovića.

Telekom Srbija je u sklopu strategije ekspanzije na tržištu distribucije medijskih sadržaja pod sloganom „Milion plus“ sa ciljem da stekne više od milion korisnika, u prethodnih nekoliko meseci preuzeo kablovske operatere Kopernikus, Radijus vektor i Avkom, čime je dostigao 750.000 korisnika. Sam Radijus vektor je prema informacijama iz Telekoma uneo 120.000 novih korisnika. Pored Radijus vektora Bulatović je Telekomu sudeći prema podacima Agencije za privredne registre prodao i telekomunikacionu firmu Citadel komunikacije koja je pre petnaestak dana prešla u vlasništvo Radijus vektora, firme koja je sada u 100 odstotnom vlasništvu Telekoma Srbija.

S druge strane, hotel Park se još od 2008. godine nalazi u vlasništvu Delta holdinga srpskog biznismena Miroslava Miškovića. Tada je Delta preuzela hotel koji se nalazio u sklopu ugostiteljskog preduzeća Stari grad, a koji je neposredno pre toga kupila firma Invej Predraga Rankovića Peconija. Delta je 2012. godine renovirala hotel i u njega uložila dva miliona evra.

Delta trenutno osim „Parka“ ima u vlasništvu hotele „Kraun plaza“ i „Holidej in“ u Beogradu i „Interkontinental“ u LJubljani. Takođe su u fazi gradnje hotela „Indigo“ u centru Beograda.

Inače Delta nema običaj da objavljuje finansijske detalje svojih transakcija, pa tako nije saopšteno ni za koliko je 2016. godine kupila „Holidej in“ i sa njim povezani izložbeni prostor na 2.500 kvadratnih metara, Belekspo centar.

Možda deluje čudno novac od telekomunikacija uložiti u hotelijerstvo, ali poslednjih godina prihodi od turizma, kao i broj turista rastu dvocifrenim stopama. Prošle godine Srbiju je posetilo 3,4 miliona turista koji su napravili oko 9,5 miliona noćenja. Od ovog broja turista polovina su bili stranci, a od tih 1,7 miliona stranaca, čak 971.942 ih je posetilo Beograd. Prema preliminarnim podacima, prihod od turizma u 2018. godini dostigao je 1,3 milijarde evra, nakon 1,1 milijarde 2017. godine.

Istovremeno, stručnjaci ukazuju da Srbiji, a pre svega Beogradu nedostaju hoteli sa dve ili tri zvezdice koji bi ugostili turističke grupe, dok su hoteli sa četiri i pet zvezdica koje investitori poslednjih godina najčešće grade namenjeni poslovnim posetiocima Beograda. Prema podacima Turističke organizacije Srbije, u Srbiji ima 11 hotela sa pet zvezdica, 109 sa četiri zvezdice, 139 hotela sa tri zvezdice, 92 hotela sa dve i 16 hotela sa jednom zvezdicom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari