Vodeći proizvođač čokolade Barry Callebaut otvara fabriku u Novom Sadu 1Foto: Služba za saradnju sa medijima predsednika Republike

Vodeći svetski proizvođač proizvoda od čokolade i kakaa visokog kvaliteta „Barry Callebaut“ grupa, potpisala je danas memorandum o razumevanju sa Vladom Srbije i Gradom Novim Sadom o izgradnji fabrike u tom gradu, koja će biti prva u jugoistočnoj Evropi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je, kako se navodi u saopštenju, da će Barry Callebaut Srbiji doneti radna mesta, kao i najsavremeniju tehnologiju i ekspertizu.

Generalni direktor „Barry Callebaut“ grupe Antoan de Sent-Afrik naveo je da će fabrika u Novom Sadu predstavljati regionalni centar iz kojeg će se snabdevati čokoladom tržišta jugoistočne Evrope.

„Zahvaljujući novoj fabrici u Novom Sadu, u skladu sa našom strategijom ‘pametnog upravljanja rastom’, bićemo u mogućnosti da proširimo poslovanje u regionu i snabdevamo postojeće i nove kupce širokim asortimanom čokolada, smeša i punjenja“, rekao je Sent-Afrik.

Planirano je da, kako se navodi, početni proizvodni kapacitet bude preko 50.000 tona godišnje, dok je predviđeno da ukupan obim investicije tokom petogodišnjeg perioda dostigne 50 miliona evra.

Knežević potpisao memorandum, u Novi Sad stiže investicija od 50 miliona evra

Ministar privrede Goran Knežević potpisao je danas sa rukuvodstvom kompanije „Barry Callebaut“, Memorandum o razumevanju za investiciju vrednu 50 miliona evra, koja će otvoriti 100 radnih mesta.

Ispred kompanije „Barry Callebaut“, dela istoimene grupacije koja je vodeći svetski proizvođač visokokvalitetne čokolade i proizvoda od kakaoa, memorandum su potpisali Antoan de Sen-Afrik, Masimo Garavalja i Stojan Kemera.

Kompanija se opredelila da izgradi najmoderniju fabriku čokolade u Novom Sadu. Takođe, planirana je i izgradnja Inovacionog centra za istraživanje i razvoj na tržištu Srbije.

„Barry Callebaut Group“ puterom i pastom, kao i drugim sirovinama, snabdeva neke od najvećih konditora, poput Nestlea, Mondeleza. Njihove sirovine stižu čak do četvrtine svetske proizvodnje koja u sastavu ima kakovac ili čokoladu.

U svom poslovanju koriste najnovije tehnologije, plasiraju proizvode u 140 zemalja, a u više od 30 zemalja zapošljavaju oko 11.500 ljudi.

Grupacija je nastala spajanjem belgijske (Callebaut) i francuske kompanije (Cacao Barry) 1996. godine, a sedište je u Cirihu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari