Vodovod: Zbog zalivanja njiva i krađe vode 30 odsto veća potrošnja u Novom Sadu 1Foto: EPA NIC BOTHMA

Javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ u Novom Sadu upozorilo je danas da je potrošnja vode u tom gradu povećana za 30 odsto i navelo da razlog za to nisu samo vrućine prethodnih dana, već i činjenica da građani vodom za piće navodnjavaju poljoprivredne površine, a pojedinci se i nelegalno priključuju na vodovod.

„Imamo razumevanja za povećanu potrebu za vodom tokom leta, ali aktivnosti kao što su navodnjavanje poljoprivrednih površina, zalivanje zelenih površina, punjenje individualnih rezervoara, bunara i bazena, polivanje i hlađenje pločnika, terasa i dvorišta, pranje vozila, zloupotreba hidranata i slično, predstavljaju nenamensku i neracionalnu potrošnju vode za piće i za posledicu može imati povremeno nešto slabiji pritisak u rubnim delovima grada i na najvišim spratovima zgrada koje nemaju hidropakove“, navodi se u saopštenju.

Dodali su da veliki problem predstavlja i nelegalno priključivanje na legalno sagradjenu vodovodnu mrežu, prema kojem JKP Vodovod i kanalizacija „ima nultu toleranciju“.

„Novi Sad godinama ima veliki problem sa nelegalnim priključcima i svake godine stručne službe našeg preduzeća evidentiraju više stotina pokušaja nelegalnog priključivanja na vodovodnu mrežu. Svi gradjani koji na takav način pokušaju da se priključe suočavaju se sa prijavom i automatskim isključenjem sa vodovodne mreže jer, podsećamo, kradja vode je krivično delo“, piše u saopštenju.

Navodeći da se nelegalnim priključivanjem izazivaju veliki gubici na sistemu i direktno ugrožava vodosnabdevanje legalno priključenih potrošača, iz Vodovoda su pozvali gradjane da slučajeve kradje vode prijave, kako ne bi trpeli „zbog nerazumnih i bahatih postupaka pojedinaca“.

„Apelujemo na što manje korišćenje pijaće vode za navedene aktivnosti i racionalniju potrošnju vode iz gradskog vodovoda jer, nažalost, taj dragoceni resurs nije neiscrpan. Takodje, molimo gradjane da proveravaju i održavaju svoje unutrašnje instalacije kako bismo i na taj način predupredili nepotrebno i prekomerno trošenje vode“, navodi se u saopštenju.

Dodali su da pogon za preradu sirove vode radi punim kapacitetom i svoj maksimum dostigao je puštanjem blizu 1.300 litara vode svakog sekunda u sistem i naveli da Novi Sad s prigradskim naseljima dnevno troši izmedju 100 i 105 miliona litara vode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari