Vučić: Država će nastaviti da povećava plate medicinskim radnicima 1Foto: FoNet/Marija Рoković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je ulaganje u zdravstveni sistem pre svega ulaganje u ljude, zbog čega će država nastaviti da uvećava primanja lekara i medicinskih radnika u skladu sa privrednim rastom.

Nakon svečanosti povodom uručenja ugovora o radu za 60 najboljih studenata medicinskih fakulteta, Vučić je rekao da lekari i medicinski radnici iz Srbije ne mogu da budu najslabije plaćeni, jer se radi o ljudima od kojih svima i bukvalno zavisi budućnost, pa će država morati da nađe način da nastavi sa povećanjem plata.

„Plate medicinskog osoblja i lekara su niske, i zato smo tražili da budu veće. Ali znajte da i tih 12 odsto povećanja za medicinske sestre i 10 odsto za lekare neko mora da zaradi. Trudićemo se da to u budućnosti bude još više i da ostanete u našoj zemlji. Bez vas nema budućnosti i zato ćemo ulagati u vas. I moći ćete da pristojno živite od svog teškog rada“, rekao je Vučić.

On je dodao da zdravlje, za koje su doskorašnji studenti od danas i formalno zaduženi, nema cenu i da je to razlog zbog kojeg je država počela da ulaže više novca.

„Zato je važno da ovakve mere preduzimamo sa najboljim diplomcima. I zato molim Vladu Srbije da to nastavi da radi. Da prati rad vredne dece u srednjim i višim medicinskim školama i da ih na isti način angažujemo i da im pokažemo da država ima i ekonomski a ne samo socijalni potencijal. Da smo u stanju da izgradimo društvo zadovoljnih građana“, rekao je on.

Vučić je rekao da, uprkos određenim poboljšanjima, i dalje postoji mnogo problema u zdravstvu.

„Danas stanje nije dobro, ali je bolje. I klinički centar u Nišu smo napravili, nadam se za par godina da ćemo napraviti i u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu. Posebno smo spremni da uložimo u Kosovsku Mitrovicu u ono što će biti Klinički centar, kao i u Zdravstveni centar u Gračanici“, rekao je on i dodao da će Srbija nastaviti sa ekonomskim jačanjem.

Vučić je najavio da će u subotu u Vranju prisustvovati otvaranju rekonstruisanoj bolnici u Vranju, u šta je uloženo 3,5 miliona evra.

On je budućim lekarima poželeo da rade jednako vredno i kvalitetno kao što su i studirali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari