Vučić: 20 miliona evra za pruge za potrebe Simensa 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas fabriku Simens mobiliti (Siеmens Mobility) u Cerovcu kod Kragujevca. Vučić je ocenio da mu je pre tri godine kada je kretala proizvodnja u ovoj fabrici lakih šinskih vozila za evropsko tržište „sve to delovalo neostvarivo” i da je strepeo „da li ćemo mi imati dovoljno školovanih i obučenih ljudi da sve to izvedemo”.

– Kako je moguće da je za toliko kratko vreme toliko toga napravljeno. Danas se ovde proizvode najsavremeniji i najmoderniji tramvaji za Evropu. Uz pomoć Simensa Kragujevac će postati čvor za proizvodnju železničkih vozila ali i železničko čvorište – izjavio je Vučić podsetivši da će se za potrebe ove fabrike i „Majnd parka” u Lužnicama završiti pruga od 16 kilometara koja će ovu fabriku povezati sa međunarodnom železnicom, što je još dodatnih 18 milona evra ulaganja.

On je najavio i izgradnju pruge dužine od 1,4 kilometra u blizini Simens mobilitija kao najsavremenijeg pogona za testiranje šinskih vozila kao i da će biti podignut Simensov centar za istraživanje i razvoj. Po njemu ovi novi projekti koštaće 20 miliona evra.

Vučić je pohvalio i saradnju sa nemačkim kompanijama u Srbiji koje upošljavaju 71.000 ljudi, naglasivši da „Nemci nisu investitori koji odu kad istekne rok za subvencije”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari