Vučić: Otvaranje Turskog toka kroz Srbiju 30. decembra 1Foto: EPA/ KERIM OKTEN

Deo novog gasovoda Turski tok kroz Srbiju biće pušten u rad 30. decembra, izjavio je danas predsednik Aleksandar Vučić na dočeku medicinske pomoći iz Ujedinjenih arapskih emirata u Batajnici. 

„Prošao je probni gas. Nismo dizali veliku buku oko toga ali 30. decembra kreće sve“, rekao je Vučić a prenosi Radio slobodna Evropa.

On je najavio da, nakon puštanja Turskog toka u rad, ostaje da se radi na sekundarnoj gasifikaciji, odnosno da se gas sprovede do Vranja na jugu Srbije, Valjeva u centralnom i zapadnom delu, kao i do mesta na istoku i jugozapadu.

Novi gasovod Turski tok godišnje bi trebalo da transportuje 31,5 milijardi kubnih metara gasa iz Rusije koji proizvodi ruski energetski gigant Gasprom. Polovina od toga, 15,75 milijardi, rezervisana je za potrebe Turske, dok će druga polovina ići dalje ka južnoj i centralnoj Evropi, između ostalog kroz Bugarsku, Srbiju i Mađarsku.

Gasovod „Turski tok“ deo je dugoročne ambicije Rusije da na minimum svede transport gasa kroz Ukrajinu izgradnjom alternativnih pravaca kao što su, pored Turskog tok i Severni tok 1 i 2.

Turski tok je u Srbiji alternativa za Južni tok, čija izgradnja je otkazana krajem 2014. zbog protivljenja Evropske unije (EU).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari