Vučić radnicima: Zakonsko rešenje za PKB ne postoji 1Foto: FoNet/ Beoinfo

Delegacija Udruženja penzionera i bivših radnika Poljoprivredne korporacije „Beograd“ zatražila je danas tokom razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem isplatu naknade na ime akcija koje nisu dobili zbog, kako kažu, nezakonite promene statusa tog preduzeća.

– Predsednik nas je primio i saslušao na čemu smo zahvalni. Obavestili smo ga da samo želimo da dobijemo akcije na koje imamo pravo. Vučić nam je rekao da ne postoji odgovarajuće zakonsko rešenje kako bi nam se dodelile akcije, ali je naš utisak da je spreman da se iznađe način kako bi se problem uspešno rešio. Očekujem da će adekvatno rešenje biti nađeno za petnaestak dana kada ćemo imati novi sastanak sa predsednikom Srbije – kaže za Danas Milinko Miladinović, predsednik Udruženja penzionera i bivših radnika Poljoprivredne korporacije „Beograd“.

Miladinović kaže da se ovog puta nisu odlučili za protest ispred zgrade Predsedništva kao što su to činili ranije već su prihvatili poziv da njihova delegacija u razgovoru sa Vučićem iznese svoje zahteve.

U proteklom periodu, to udruženje je organizovalo proteste ispred zgrade Predsedništva Srbije i RTS-a tražeći da im se omogući dobijanje akcija. Tim povodom je to udruženje pokrenulo i sudski proces koji je u toku.

Društveno preduzeće PKB je 2015. godine raznim zaključcima, a jedan od njih je potpisao i sadašnji predsednik države Aleksandar Vučić, prešlo u državno vlasništvo, a kada je 2018. godine prodato kompaniji Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata po Zakonu o privatizaciji radnici su imali pravo na akcije, ali im je to pravo uskraćeno.

Udruženje koga čini oko 3.000 penzionera i bivših radnika sada na ime naknada potražuje oko 11,8 miliona evra.

PKB, odnosno najveći deo te firme je prodat 2018. godine za 122 miliona evra kao imovina u koju spada oko 17.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, stočni fond od oko 17.000 grla, na desetine mašina i rezervnih delova.

Bivši radnici i penzioneri potražuju oko 15 odsto društvenog kapitala na osnovu cene po kojoj je Al Dahri prodato preduzeće.

Država je prilikom prodaje dela imovine izdvojila 11.810 hektara zemlje među kojom i oko 2. 224 hektara građevinskog zemljišta i u taj deo firme će verovatno biti uveden stečaj jer je prestala da se bavi poljoprivrednom proizvodnjom i tu zemlju daje u zakup Al Dahri.

Nedavno je Al Dahra kupila i logo PKB korporacije, prema nezvaničnim informacijama za oko 14.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari