Vučković: U Srbiji i dalje vlada stranačko zapošljavanje 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Na konferenciji „Radna prava su naša prava“, Vučković je rekla da istraživanje „Mladi i dotojanstven rad“ pokazuje da u zemlji i dalje vlada stranačko zapošljavanje, da je veoma mali broj mladih angažovan u sindikatima i da mladi osećaju veliki nedostatak perspektive u Srbiji.

Prema njenim rečima, među zaposlenim koji su bili ispitani, 60 odsto njih nije sindikalno angažovano, 39 odsto ne prima naknadu za prevoz na poslu, 42 odsto ne prima naknadu za prekovremeni rad, što doprinosi velikom odlasku mladih u inostranstvo.

Centar za demokratiju je na konferenciji predstavio i Platformu protiv jeftinog rada u Srbiji, sa željom da se pokrene inicijativa u borbi protiv loših investicija koje izrabljuju radnike. „Ovo je jedna vrsta pobune, jer jeftin rad nije način na koji se jedna zemlja razvija i ne može biti izvor sigurnosti za njene građane niti pozitivna poruka mladim generacijama“, izjavila je Vučković i dodala da će građani moći da podrže platformu kroz peticiju.

Prema istraživanju, za sveukupni rad i doprinos Ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja data je ocena 2,6 na skali od pet poena, a kao jedina pozitivna stvar u radu tog Ministarstva ove godine navedeno je donošenje Strategije o zdravlju i bezbednosti na radu.

„Mi apelujemo na resorno Ministarstvo i Vladu da predloge zakona iz oblasti rada ne donose parcijalno“, rekla je Vučković. Ona je kao nedostatak navela i odlaganje otvaranje u pregovorima sa EU poglavlja 19 – Socijalna politika i zapošljavanje, što bi u mnogome doprinelo većem poštovanju ekonomsko-socijalnih prava i njihovom usklađivanju sa evropskim standardima. „Nadam se da će se u januaru konačno formirati radna grupa i doneti akcioni plan za otvaranja tog poglavlja“, izjavila je Vučković.

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković je ocenio da je važno modernizovati sindikate kroz inicijative članova i reformisati ih prema novim ekonomskim prilikama. Prema njegovim rečima, samo 18 odsto zaposlenih ima sindikalni identitet, jer su ljudi izgubili poverenje u bilo kakvu organizaciju. „Treba vratiti ljudima veru da nije glupo boriti se, biti solidaran i angažovati se. Tek onda sindikati mogu da povrate svoju snagu i suštinu“, izjavio je Stojiljković i ocenio da su sindikati bili i ostali i dalje jedini vid zaštite radnih i socijalnih prava.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.