Vučković: U Srbiji i dalje vlada stranačko zapošljavanje 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Pri zapošljavanju mladih u Srbiji tek svaki peti nađe posao preko konkursa, 25 odsto se zaposli preko prijatelja i poznanika, a 11 odsto preko partija, izjavila je danas Nataša Vučković iz Centra za demokratiju.

Na konferenciji „Radna prava su naša prava“, Vučković je rekla da istraživanje „Mladi i dotojanstven rad“ pokazuje da u zemlji i dalje vlada stranačko zapošljavanje, da je veoma mali broj mladih angažovan u sindikatima i da mladi osećaju veliki nedostatak perspektive u Srbiji.

Prema njenim rečima, među zaposlenim koji su bili ispitani, 60 odsto njih nije sindikalno angažovano, 39 odsto ne prima naknadu za prevoz na poslu, 42 odsto ne prima naknadu za prekovremeni rad, što doprinosi velikom odlasku mladih u inostranstvo.

Centar za demokratiju je na konferenciji predstavio i Platformu protiv jeftinog rada u Srbiji, sa željom da se pokrene inicijativa u borbi protiv loših investicija koje izrabljuju radnike. „Ovo je jedna vrsta pobune, jer jeftin rad nije način na koji se jedna zemlja razvija i ne može biti izvor sigurnosti za njene građane niti pozitivna poruka mladim generacijama“, izjavila je Vučković i dodala da će građani moći da podrže platformu kroz peticiju.

Prema istraživanju, za sveukupni rad i doprinos Ministarstvu za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja data je ocena 2,6 na skali od pet poena, a kao jedina pozitivna stvar u radu tog Ministarstva ove godine navedeno je donošenje Strategije o zdravlju i bezbednosti na radu.

„Mi apelujemo na resorno Ministarstvo i Vladu da predloge zakona iz oblasti rada ne donose parcijalno“, rekla je Vučković. Ona je kao nedostatak navela i odlaganje otvaranje u pregovorima sa EU poglavlja 19 – Socijalna politika i zapošljavanje, što bi u mnogome doprinelo većem poštovanju ekonomsko-socijalnih prava i njihovom usklađivanju sa evropskim standardima. „Nadam se da će se u januaru konačno formirati radna grupa i doneti akcioni plan za otvaranja tog poglavlja“, izjavila je Vučković.

Profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković je ocenio da je važno modernizovati sindikate kroz inicijative članova i reformisati ih prema novim ekonomskim prilikama. Prema njegovim rečima, samo 18 odsto zaposlenih ima sindikalni identitet, jer su ljudi izgubili poverenje u bilo kakvu organizaciju. „Treba vratiti ljudima veru da nije glupo boriti se, biti solidaran i angažovati se. Tek onda sindikati mogu da povrate svoju snagu i suštinu“, izjavio je Stojiljković i ocenio da su sindikati bili i ostali i dalje jedini vid zaštite radnih i socijalnih prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari