Vujović: Zahtev Er Srbije Etihadu za otpis dugova neozbiljan 1(Ilustracija) Foto: Er Srbija / promo

Zahtev nacionalnog avio-prevoznika Er Srbije suvlasniku, kompaniji Etihad za otpis 82 odsto duga nije napisan argumentovano i ne znam ko bi ga, tako krajnje neozbiljnog i prihvatio, rekao je danas bivši direktor Jat ervejza Predrag Vujović.

On je za Betu rekao da je taj problem sa dugom bio poznat, ali ga je „korona isterala na čistac ranije“.

Avio-kompanija Er Srbija u kojoj je država vlasnik 51 odsto kapitala zatražila je od Etihada, koji je suvlasnik 49 odsto kapitala u toj kompaniji, da joj otpiše 82 odsto duga, odnosno kredit od 120 miliona dolara koji dospeva delom u septembru, a delom u proleće sledeće godine, ali je ta kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kako je preneo N1, to odbila.

„Kada se uzme kredit mora i da se vrati i zato država mora ozbiljno da se uključi u pregovore sa Etihadom oko toga kako će se servisirati uzeti kredit i tek na kraju da zatraži otpis dela duga“, rekao je Vujović.

Dodao je da je zahtev za otpis trebalo da prati ozbiljna analiza zašto se traži otpis baš 82 odsto duga.

Vujović je rekao da „taj ko je uzimao kredit i predvideo da se deo vrati u proleće nije bio stručan jer se prihodi u avio-saobraćaju ubiraju prvih devet meseci u godini tako da se prvo moraju pokriti troškovi, a zatim obezbediti i novac za vraćanje duga“.

„Er Srbija nije ekonomski sposobna da posluje bez pomoći države i bez dodatnih problema ove godine zbog smanjenja saobraćaja zbog pandemije“, rekao je Vujović.

Istakao je da Er Srbija mora da se resrtrukturira, odnosno da smanji broj aviona, da smanji broj zaposlenih i saobraćaj ograniči samo na profitabilne linije.

Država Srbija, kako je rekao, ne može u nedogled da iz budžeta, svake godine pomaže Er Srbiju sa 20 ili 30 miliona evra.

„Etihad nikada nije učestvovao u pokrivaju gubitaka u zajedničkoj kompaniji sa državom Srbijom, a suvlasnik 49 odsto je postao po osnovu kredita od 40 miliona dolara“, rekao je Vujović.

Dodao je da je Etihad „kroz ugovor dobio odrešene ruke za vođenje kompanije, pa iako je manjinski vlasnik, nije logično da u ovakvoj situaciji ne snosi ni malo odgovornosti za ovako težak položaj kompanije“.

Etihad eviejšen grupa (Etihad Aviation Group) je, prema njegovim rečima, ozbiljna kompanija koja je u jednom trenutku zbog pogrešne politike direktora Džejmsa Hogana o širenju na spoljna tržišta imao problema i zato su mu propale italijanska Alitalija, nemački Er Berlin i švajcarski Darvin, a „ostala je samo Er Srbija jer ga ništa ne košta“.

Vujović je rekao da je objašnjenje vlasti kada je formirana Er Srbija u partnerstvu sa Etihadom bio „viši interes, a i danas se čuje da je potrebno da država ima nacionalnu avio-kompaniju“.

„Mađarska, Bugarska i Grčka nemaju nacionalne avio-kompanije, pa nisu propale“, rekao je Vujović.

Ocenio je da je tvrdnja vlasti da je Er Srbija kao nacionalna kompanija pomogla za vreme pandemije da se preveze medicinska oprema i ljudi bez argumentovanog objašnjenja.

„Jeftinije je bilo platiti pet aviona za te potrebe umesto neprekidno iz državne kase pomagati opstanak kompanije“, rekao je Vujović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari