Za novu stolariju za 10.000 kuća država daje 460 miliona dinara 1Foto: Pixabay/E-klasse2010

Krajem ove sedmice trebalo bi da počne potpisivanje prvih ugovora lokalnih samouprava sa građanima koji su se prijavili za subvencije za zamenu stolarije u svojim domovima. U nekim opštinama prijavljivanje zainteresovanih još nije okončano, pa je za očekivati da u njima potpisivanje ugovora usledi sredinom oktobra.

Projekat poboljšanja energetske efikasnosti u domaćinstvima u Srbiji zajednički sprovode Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave koji će zajednički finansirati troškove za zamenu stolarije u iznosu od 50 odsto ukupne vrednosti radova. Lokalne samouprave su raspisale pozive za izbor firmi koje će učestvovati u sprovođenju tog programa.

Raspisan je takođe i javni poziv za prijavu građana za dodelu bespovratnih sredstava za finansiranje energetske sanacije. Na osnovu odobrenih prijava građana sredstva će se uplaćivati firmama koje sprovode zamenu prozora i vrata.

Cena koju domaćinstvo mora da plati za zamenu stolarije u stanu veličine 60 kvadratnih metara procenjuje se na oko 2.000 evra . Država je spremna da pokrije troškove polovine tog iznosa dok će ostatak platiti građani sa kojima nadležni potpišu ugovore o bespovratnoj novčanoj pomoći.

Pozive za dodelu subvencija raspisalo je ukupno 57 opština. S druge strane, na konkurs Ministarstva rudarstva i energetike se tim povodom prijavilo 88 opština ali njih 31 je odbijeno zbog toga što nisu dostavile kompletnu dokumentaciju ili nisu imale dovoljno svojih raspoloživih sredstava kako bi mogle da učestvuju u ovom projektu.

Za njegovo sprovođenje Ministarstvo rudarstva i energetike je obezbedilo 224 miliona dinara, dok su opštine za potrebu zamene stolarije izdvojile oko 235 miliona dinara. Najviše novca iz sopstvenog budžeta izdvojili su Beograd, Niš, Zrenjanin, Valjevo, Smederevska Palanka, Majdanpek, Stara Pazova, Raška po 10 miliona dinara.

Na subvencije neće moći da računaju građani čiji su stambeni objekti nelegalno sagrađeni, osim ako su podneli zahtev za legalizaciju. Prema dostupnim podacima u Srbiji trenutno ima oko dva miliona nelegalizovanih objekata.

Subvencije za zamenu stolarije neće dobiti ni građani koji nisu platili porez na imovinu i račune za komunalne usluge. Ukupan broj domaćinstava i stambenih zgrada koji će dobiti subvencije za povećanje energetske efikasnosti u 67 opština u kojima se projekat sprovodi je oko 10.000.

Za prijavu građana za subvencije za zamenu stolarije potrebno je da je podnosilac prijave vlasnik nekretnine, da je u njoj stalno nastanjen i da može da dokaže da je objekat legalan ili u postupku legalizacije.

Pojedine opštine, poput Majdanpeka, za dodelu subvencije traže da su plaćeni računi za grejanje.

Od dokumentacije je potrebno da građani poseduju predračune ili profakture za radove koji će se izvoditi na zameni stolarije od strane firmi koje je lokalna samouprava izabrala na konkursu.

Uz formular o prijavi, građani prilažu i fotokopiju lične karte svih članova domaćinstva, rešenja o porezu, legalizaciji ili potvrdu da je pokrenut proces legalizacije kao i poslednji račun za struju.

Kada je reč o kriterijumima, prednost za dobijanje subvencije se ne određuje po principu ko se prvi prijavio ili kakvog je socijalnog položaja već na koji energent se potrošač greje.

Oni koji se greju na energente zagađivače životne sredine ili skupe za tu svrhu, poput uglja, mazuta, lož – ulja i struje imaće prednost za dobijanje subvencije. Kao i oni koji nemaju termičku izolaciju.

Krajem novembra bi trebalo da bude raspisan još jedan konkurs za zamenu stolarije u opštinama širom Srbije. U martu će pak biti raspisan poziv za 2022. godinu.

Nadležni očekuju da će se u naredne dve do tri godine za poboljšanje energetske efikasnosti u svojim stambenim objektima prijaviti oko milion domaćinstava. Najavljeno je da će se sledeće godine izdvojiti više od 100 miliona evra za zamenu stolarije.

Stručna javnost se slaže da je povećavanje energetske efikasnosti nešto što je poželjno i nužno.

– Težnja da se zameni stolarija u domaćinstvima u Srbiji i na taj način poboljša energetska efikasnost je dobra i ispravna inicijativa. Bilo bi zaista sjajno sprovesti tako nešto. Ipak, ne verujem da država ima dovoljno finansijskih sredstava da bi taj proces mogla da sprovede na zadovoljavajući način a i materijalni status građana Srbije je takav da je pitanje da li će svi zainteresovani moći da se odazovu pozivu nadležnih da se prijave za subvenciju – smatra ekonomista Milan R. Kovačević.

Generalni sekretar Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić kaže za Danas da će od zamene stolarije koristi imati kako država tako i domaćinstva u kojima će biti sprovedena.

– Država će poboljšanjem energetske efikasnosti u kućama i stambenim zgradama smanjiti gubitke na mreži. Time će automatski redukovati potrošnju energenata jer će zbog smanjenih gubitaka manje biti i potrebe za uvozom gasa i električne energije iz inostranstva. Uštedeće takođe i domaćinstva jer nakon što zamene stolariju racionalnije će trošiti energiju, što znači da će izdvajati manje novca za plaćanje računa – objašnjava naš sagovornik. Prema njegovim rečima, investicija u poboljšanje energetske efikasnosti uz subvencije je apsolutno izvodljiva i isplativa za potrošače te zbog toga ponudu i pomoć države treba iskoristiti.

Spisak opština u kojima se sprovodi zamena stolarije

Beočin, Smederevska Palanka, Jagodina, Pančevo, Ivanjica, Bujanovac, Bački Petrovac, Plandište, Beograd , Kruševac, Nova Varoš, Bač, Mali Zvornik, Krupanj, Užice, Žabari, Raška, Šabac, Prijepolje, Dimitrovgrad, Babušnica, LJubovija, Pirot , Svilajnac, Medveđa, Kuršumlija, Leskovac, Trstenik, Novi Bečej, Bojnik, Rača, Osečina, Sremska Mitrovica, Kikinda, Kraljevo, Kragujevac, Žitište, Knjaževac, Niš, Majdanpek, Boljevac, Irig, Zrenjanin, Ćićevac, Vlasotince,, Kula, Žagubica, Srbobran, Vranje, Vrnjačka Banja, Valjevo, Senta, Kovin, Nova Crnja, Šid, Pećinci, Gornji Milanovac, Vršac, Loznica, Sečanj, Vrbas, Batočina, Temerin, Odžaci, Stara Pazova, Vladimirci, Sombor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari