Za policiju nije isto kad protestuju aktivisti SNS i kad protestuju radnici PKB 1Foto: Dragan Obradović

Policija nije dosledna u primeni zakona i za isto postupanje ne odnosi se jednako prema svim građanima.

Ukoliko se nađete u protestu koji ističe političke zahteve, bez obzira na to što skup nije najavljen, učesnici neće snositi posledice, ali ako to isto učine penzioneri kojima je država zaboravila da ispuni ono na šta je bila obavezna, onda sledi legitimisanje, izjave u MUP-u i novčana kazna od 5.000 dinara.

To je zaključak članova Udruženja bivših radnika PKB-a koji su se u ponedeljak, revoltirani jer im nije dozvoljen protest, okupili ispred kapija kombinata, ali ih je tu dočekao kordon sastavljen od različitih rodova policije.

Uz lične karte koje su tražene od okupljenih uručeni su im i pozivi da dođu u policijsku stanicu Palilula, gde od utorka, juče i danas grupe od po nekoliko penzionera daju izjave i odmah im se određuju novčane kazne uz mogućnost da iznos prepolove ukoliko uplate odmah. A policijske patrole nastavljaju da dele pozive.

– To je zastrašivanje, hoće da nas spreče da protestima ostvarimo ono što ne možemo redovnim putem. Mene je u sobi 165 ispitivao kriminalistički inspektor iz sektora za narkotike. Ne mogu da kažem da su bili nekorektni, ali osećali smo se kao da smo kriminalci. Saslušali su nas, mene su najduže ispitivali, ali nisu komentarisali naše tvrdnje da nas je policija na terenu naterala da blokiramo Zrenjaninski put. Nama to nije bio cilj, mi smo došli pred kapiju firme u kojoj smo radili, ali su oni napravili „potkovicu“ i saterali nas na put. Pitao sam i kako je 6.000 aktivista SNS moglo da dođe ispred Skupštine autobusima, i da to nije prekršaj, a nama, penzionerima na koje se Vučić stalno poziva, ne dozvoljavaju da ostvarimo svoja prava. Kako to da je njihovo okupljanje spontano, a naše nije – pita Milinko Miladinović, predsednik Udruženja bivših radnika PKB, i dodaje da ništa nije skrivio i neće da plati kaznu, iako „ima, jer su one Vučićeve 4.000 sa kamatom u međuvremenu taman za to“.

Za policiju nije isto kad protestuju aktivisti SNS i kad protestuju radnici PKB 2

Neđo Stašević, član Upravnog odbora Udruženja, izbegao je policijsko ispitivanje jer jednostavno nije hteo da da ličnu kartu. Kaže da će protest ispred PKB-a nastaviti, već sada imaju prijavljene skupove za ponedeljak, utorak i sredu, a 28. maja najavljuje dolazak ispred Predsedništva a potom i do Privrednog suda gde bi trebalo da se održi po sedmi put zakazivano pripremno ročište po tužbi koju su podneli pre više od godinu dana.

– Sramota je i bruka šta rade sa penzionerima PKB-a a to je bila svetska firma, najveći državnici su nas obilazili. Sada svoje ne možemo da dobijemo, a tome su kumovali i pozicija i opozicija, pa izgleda da i mi treba da odemo pred Skupštinu – kaže Stašević.

Podsetimo, Udruženje bivših radnika PKB, koje broji oko 3.000 članova, zahteva da se i toj kategoriji radnika prizna pravo na udele u firmi koji im u iznosu od deset odsto vrednosti ukupnog kapitala pripadaju po Zakonu o privatizaciji. Akcije su dobili zaposleni u zavisnom preduzećima koja su, poput Imleka, ranije izdvojena iz sastava Korporacije, ali je to zaboravljeno da se učini kada je društveni kapital matične firme preveden u državni.

Procena vrednosti kapitala PKB nije sačinjena a njihov zahtev odnosi se na iznos od 11,8 miliona evra koji je formiran na osnovu cene postignute za samo deo imovine koji je prodat arapskoj Al Dahri.

Naš list nije od policije dobio odgovor na pitanje koliko je članova Udruženja bivših radnika PKB dalo izjave u policijskoj upravi Palilula tokom jučerašnjeg dana, koliko ih je pozvano danas i koliko će biti saslušano u narednim danima, kao i za koje delo im je određena novčana kazna. Bez odgovora je ostalo i pitanje da li su prijave podnete i protiv učesnika takođe neprijavljenog skupa ispred Skupštine Srbije pre desetak dana i koliko je osoba time obuhvaćeno.

Slučaj za poverenicu za ravnopravnost

Policija kao i svi državni organi morali bi da postupaju jednako u  uporedivim situacijama, a to izgleda nije bilo u slučaju okupljanja ispred Skupštine, gde učesnici ne samo da nisu poštovali pravila za javne skupove nego ni ona koja proističu iz propisa o suzbijanju zaraznih bolesti. To ne znači da nije trebalo da reaguju kod skupa u PKB, jer nepostupanje u jednom slučaju ne može biti opravdanje za drugi. Ali, bivši radnici PKB-a pozvali su se na „slučaj Skupština“ i i ima osnova da se zbog nejednakog tretmana obrate ombudsmanu i poverenici za zaštitu ravopravnosti – kaže za Danas Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari