Za smanjenje zagađenja i štednju energenata 1Foto: Aleksandar Roknić

U cilju smanjenja aerozagađenja JKP „Toplana“ u Šapcu povela je akciju za besplatno priključenje na vrelovod. Uslov je da zgrada bude udaljena manje do 50 metara od vrelovoda kao i da ima odgovarajuće uslove za uštedu energije.

Pre svega termoizolaciju i kvalitetnu stolariju.

Sa ugradnjom termostatskih ventila ove uštede su veće od 30 odsto, a primera radi za vreme grejne sezone domaćinstava u stanu od 60 kvadrata plaćaju manje od 40.000 dinara. Bez toga troškovi iznose i više od 100.000 dinara u sezoni. U poslednjih nekoliko godina Toplana je uložila 1, 7 miliona evra u rekonstrukciju postrojenja, tako da je upotreba gasa kao energenta smanjena za 15 odsto.

Od ponedeljka počinje i akcija za priključenje na gasovodnu mrežu, gde bi korisnici dobili popust od 30 odsto za priključak, uz mogućnost plaćanja na 48 rata. Toplana je instalirala i u uređaje za merenje aerozagađenja na pet mesta u gradu, i pokazalo se da su najveći zagađivači individualna ložišta sa korišćenjem uglja i drva. Do sada je na gasnu mrežu priključeno oko tri hiljade domaćinstava, a kapaciteti su još oko sedam hiljada priključaka.

Pre dvadesetak godina urađena je gasifikacija gradskih i prigradskih naselja, sa mrežom od 200 kilometara gasovoda. Korišćenjem gasa znatno bi se smanjilo aerozagađenje, a sam Grad Šabac uložio je 4, 6 miliona dinara za merenje svih važnih parametara u realnom vremenu. Pored toga, izgrađena je toplana na biomasu snage 500 KW, a radi se i druga iste snage na koju bu moglo da se priključi šest stambenih zgrada i 250 domaćinstava. U svemu ovome znatno je intenzivirana edukacija građana u pronalaženju rešenja za elektroenergetsku efikasnost.

Termoizolacija za još 40 zgrada

Od 2010. godine ulaže se u termoizolaciju zgrada, a do sada je to urađeno za 1.700 stanova. Toplana je podigla kredit u ime građana da se termoizoluje još 40 zgrada, i ti radovi počinju uskoro u naselju Benska Bara. Inače, u Srbiji je utrošak energije znatno veći od evropskog proseka, a Šabac je umnogome isprednjačio u štednji energije i pronalaženju održivih rešenja.

Tekstovi su deo projekta, koji se sufinasira sredstvima Grada Šapca. Stavovi izneti u medijskom sadržaju ne odražavaju nužno stavove organa koji sufinansira projekat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari