Foto: FoNet/ RCC

Programom će biti obuhvaćeno trideset i više grantova, pojedinačne vrednosti do 54.000 evra, a realizovaće se tokom perioda od tri godine.

Ovim programom dodjele bespovratnih finansijskih sredstava Veće za regionalnu saradnju će omogućiti javnom i privatnom sektoru u šest ekonomija Zapadnog Balkana da sprovedu neophodne intervencije na turističkim lokalitetima, a kulturne i prirodne atrakcije učine privlačnijim posetiocima iz inostranstva i regiona.

Drugim rečima, pomoći ćemo da se saćini zajednička i bolja regionalna turistička ponuda koja će privući više turista u region, produžiti njihov boravak, povećati prihode i broj kvalitetnih radnih mesta u ovoj industriji, rekao je generalni sekretar Veća za regionalnu saradnju Goran Svilanović.

Program bespovratnih finansijskih sredstava je sastavni dio projekta razvoja i promocije turizma vrednog pet miliona evra koji finansira Evropska unija, a sprovodi Veće za regionalnu saradnju. Program će se realizovati u tri uzastopna ciklusa s ciljem da se u svakom ciklusu sprovede najmanje deset pilot projekata.

Javni poziv za dostavljanje projektnih ponuda će označiti početak svakog ciklusa koji će biti otvoren za pravna lica, uključujući nevladine i neprofitne organizacije, udruženja, fondacije i lokalne vlasti, koja će biti direktno odgovorna za pripremu, upravljanje i realizaciju sredstava.

Prvi poziv za dostavljanje ponuda, koji je objavljen danas, otvoren je konkretno za lokalne i regionalne organizacije koje se bave razvojem turizma, turističke klastere, organizacije za obrazovanje i usavršavanje, koje aktivno učestvuju u razvoju turizma, kao i nacionalne parkove i parkove prirode.

Rok za dostavljanje ponuda je 16. august 2018. godine.