Zahtev Labovićeve za nadoknadu štete neosnovan 1

Tužbeni zahtev sudske veštakinje Mirjane Labović, kojim je tražila da joj list Danas isplati pola miliona dinara kao naknadu za nematerijalnu štetu nastalu zbog serije tekstova u kojima se dovodi u sumnju validnost njene diplome – nije osnovan, utvrdio je Viši sud u Beogradu.

U prvostepenoj presudi odbijen je i zahtev Labovićeve da se list Danas obaveže da po okončanju procesa presudu objavi u celosti i određeno je da tužilja snosi troškove postupka u iznosu od nešto iznad 100.000 dinara.

Sud je utvrdio da su tekstovi o spornoj diplomi, objavljeni u Danasu uz poštovanje „obaveze tuženog da u skladu sa članom 9 Zakona o javnom informisanju i medijima, pre objavljivanja informacija koje sadrže podatke o određenoj pojavi, događaju ili ličnosti, sa pažnjom primerenom okolnostima, proveri njeno poreklo, istinitost i tačnost“. Utvrđeno je i da je autorka tekstova, „pre objavljivanja prvog u nizu članaka, stupila u kontakt sa tužiljom i objavila njenu reakciju“.

Nije uvažena ni njena tvrdnja da je Danas do kopije diplome došao nezakonito. Naime, dokumentaciju o ovom slučaju našem listu dostavio je Dejan Dragojlović, optuženi u jednom procesu pred Trećim osnovnim sudom, gde je Labovićeva bila angažovana kao veštakinja. Dragojlović je posumnjao najpre u stručnost njenog nalaza, a potom i u autentičnost diplome koju je na svoj zahtev dobio od Ministarstva pravde, gde se vodi registar sudskih veštaka. Sumnje je potvrdilo i Ministarstvo prosvete, navodeći da se univerzitet naveden na diplomi nikada nije tako zvao, odnosno da ustanova pod tim nazivom ne postoji.

Viši sud je u presudi podsetio i da je članom 5 Zakona o javnom informisanju regulisano da se putem medija objavljuju informacije o pojavama događajima i ličnostima o kojima javnost ima opravdan interes da zna, i to bez obzira na način na koji su pribavljene.

– Sud nije prihvatio iskaz tužilje u delu u kojem je navela da su tekstovi neistiniti, da je u istima iznošena informacija kako ona nije završila fakultet, zatim da joj je diploma falsifikovana, te da je ona označena učiniocem krivičnog dela, kao i da demanti koji je poslala redakciji nije objavljen u skladu sa pravilima struke – navodi se u presudi uz objašnjenje da su ti navodi Labovićeve u suprotnosti sa pisanim dokazima. I sud ukazuje na činjenicu da ni u jednom od tekstova nema konstatacije koja bi bila uvredljiva, već se samo dovodi u pitanje diploma kao dokument, kao i da je demanti koji je ona poslala objavljen u celosti.

Interesantno je i da je nakon serije tekstova o toj diplomi Agencija za borbu protiv korupcije podnela krivičnu prijavu Prvom osnovnom javnom tužilaštvu, ali da su oni utvrdili da u tome nema elemenata krivičnog dela. Agencija je nakon toga od Apelacionog javnog tužilaštva zatražila da izvrši nadzor nad Prvim OJT u tom predmetu, ali epilog tog zahteva nije poznat.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.