Gradski zavod za veštačenje, čiji je osnivač Grad Beograd, nije u zakonom propisanom roku odgovorio na pitanja naše redakcije, zbog čega je Danas podneo žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja.


Naš list je, zbog sumnje da diploma sudske veštakinje zaposlene u GZV-u, Mirjane Labović, o završenom Ekonomskom fakultetu u Prištini nije originalna, zatražio podatke o tome u kojim je sve sporovima ona bila angažovana. Tražili smo i informaciju ko su bili učesnici u predmetima gde je ona veštačila i kolika je pojedinačna vrednost tih sporova. Inače, Labovićeva je status sudskog veštaka dobila 2011. godine, i od tada radi komplikovane predmete, neki su velike vrednosti a u nekima je izrečena zatvorska kazna. Šteta koja bi mogla nastati ukoliko se potvrde sumnje u verodostojnosti diplome koja je bila osnov za zvanje veštaka, u ovom trenutku se ne može proceniti, ali je jasno da javnost ima pravo da o tome zna. Međutim, iz GZV-a ni tri nedelje nakon što smo prema odredbama Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja, prosledili pitanja, nije odgovorio ni na jedno od njih. Pri tom, ni u zakonskom roku od sedam dana nismo dobili obaveštenje da im je za odgovor potrebno više vremena, kako Zakon predviđa u takvim slučajevima, naduže do 45 dana, niti su u roku od 15 dana od dostavljenih pitanja prosledili bilo kakav odgovor. U nekoliko navrata, interesovali smo se kada možemo da očekujemo bilo kakvu informaciju, ali je direktor Dejan Furjanović ili bio na sastancima, ili nije tog dana radio. Osoba koja se javljala na službeni telefon nije znala da li ćemo dobiti odgovore. Zavod je izabrao ćutanje.

Podsetimo, na diplomi Labovićeve stoji da je izdaje Univerzitet Kosova u Prištini, iako je aktom o osnivanju te institucije njen naziv od 1969. godine do danas – Univerzitet u Prištini. Pored toga, na diplomi izdatoj 1983, netačno je upisano ime dekana, dok je kao rektor potpisana osoba koja je na tu funkciju stupila dve godine kasnije. Labovićeva je u razgovoru za Danas rekla da je završila fakultet, a sporan naziv ustanove objasnila da se “to tako zvalo u vreme Tita”. Tu tvrdnju, međutim, negirali su i Ministarstvo prosvete i Univerzitet u Prištini, koji je sada izmešten u Kosovsku Mitrovicu.

Ministarstvo pravde ne reaguje

Danas je pre mesec dana od Ministarstva pravde, koje vodi evidenciju i imenuje sudske veštake, zatražio informaciju šta su preduzeli nakon što im je jedna stranka dostavila dokumentaciju o spornoj diplomi. Usmeno nam je objašnjeno da Ministarstvo ne utvrđuje eventualno postojanje krivičnog dela falsifikata. Na pitanje da li su to prosledili nadležnom tužilaštvu, rečeno nam je da nisu ni za to nadležni, ali da to može da učini stranka koja je imala pritužbu. Na opasku novinara da je u identičnom slučaju, samo nekoliko meseci ranije, po pritužbi stranke od Ministarstva prosvete zatražena informacija o nazivu obrazovne ustanove, nakon čega je jedan od veštaka razrešen, kao i da svaki građanin, kada ima sumnju da je izvršeno neko krivično delo, to mora da prijavi, rečeno nam je da “sa tužilaštvom to ide drugačije”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari