Zašto trudnicama kasne isplate za maj? 1Foto: EPA/ ZOLTAN BALOGH

Kraj je jula, a trudnice u Srbiji još čekaju isplatu naknade za maj.

Jedna od njih požalila se našem listu da je i posle nekoliko molbi koje je mejlom uputila Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje od njih umesto naknade dobila odgovor da se „strpi“.

Iako je poslodavac još početkom juna dostavio obračun za maj, ovoj trudnici ni posle isteka zakonskog roka od 30 dana nije legla naknada za taj mesec. Na njeno pitanje od prošlog petka kada će biti isplata za maj, RFZO je odgovorio tri dana kasnije da je njen zahtev proknjižen i da će biti „plaćen u najkraćem roku“. „Molimo vas za malo strpljenja“, navodi se još u odgovoru RFZO ovoj trudnici.

U RFZO za Danas kažu da oni isplaćuju naknadu zarade koja se obezbeđuje iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja u roku od 30 dana od dana dostavljanja kompletne dokumentacije matičnoj filijali. U konkretnom slučaju napominju da im je za proveru tvrdnji trudnica da isplata naknade zarade kasni neophodno dostaviti ime i prezime i lični broj osiguranika.

Poslodavac zahtev za isplatu naknade zarade za maj 2019, napominju U RFZO, podnosi matičnoj filijali u roku od 30 dana od dana isplate zarade zaposlenima za maj mesec 2019. godine. „Matična filijala u roku od 30 dana od dana dostavljanja kompletne dokumentacije prenosi odgovarajući iznos sredstava na poseban račun poslodavca. Preneta sredstva poslodavac je dužan da u roku od 30 dana od dana prijema isplati osiguraniku“, ističu u RFZO.

Isplatu naknada trudnicama samo prvog meseca po odlasku na bolovanje pokriva poslodavac, nakon toga nadležna je država. Za to vreme poslodavac je dužan da za svaki mesec uradi obračun zarade i dostavi ga RFZO zajedno sa zahtevom za refundaciju. RFZO potom utvrđuje pravo na naknadu i to koliko će ona biti, dok poslodavcu refundira novac i to najkasnije 30 dana od dana kada je podnet zahtev za refundaciju. Problem, na šta su upozoravali oni koji se bave zaštitom prava trudnica i porodilja, bio je i taj što ne postoji zakonski rok za poslodavce da obračun dostave. Međutim, uprkos tome, kašnjenja sa isplatama bila su veća i češća u slučaju državnih firmi nego privatnih.

Urednica portala Bebac Jasmina Mihnjak kaže da je kašnjenje isplata trudnicama jedan od problema na koji su više puta ukazivali.

– Trudnicama mesecima kasne naknade i to već dug vremenski period. RFZO se uvek poziva na kašnjenje od strane poslodavaca, ali se u praksi dešava da su kašnjenja i do njih – ističe Mihnjak.

Zakonski rok koji RFZO ima nakon podnošenja doznaka od strane poslodavca je mesec dana, što je, kako kaže, već dug period, ali se i on probija. U ovom konkretnom slučaju gde je RFZO trudnici poručio da se strpi, Mihnjak napominje da je sramota reći trudnicama da se strpe.

– Da li država ima strpljenja kad građani kasne sa računima, porezima i slično – pita Mihnjak.

Ona napominje da su oni na sastanku sa premijerkom još prošle godine ukazali na ovaj problem koji se već dugo ignoriše.

– Imamo obećanje da će se problem rešiti, ali ne i konkretne korake ka tom rešenju – ističe Jasmina Mihnjak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari