Zastupnik društvenog kapitala: Potrebna jača kontrola Nadzornog odbora Zastava oružja 1Foto: SS Zastava oružje

Fabrika „Zastava oružje“ za tri godine zabeležila je gubitak od blizu 40 miliona evra, pa je potrebna „jača“ kontrola Nadzornog odbora fabrike u čijem radu su uočene slabosti, rekao je Beti predsednik Samostalnog sindikata Dragan Ilić.

Ilić je danas, prema nezvaničnim rezultatima, dobio najviše glasova radnika na izborima za zastupnika društvenog kapitala u Skupštini fabrike.

Iliću će to biti drugi uzastopni mandat u trajanju od četiri godine na mestu zastupnika društvenog kapitala u akcionarskom društvu „Zastava oružje“.

Prema rečima Ilića, u narednom periodu najveća pažnja i aktivnosti zastupnika društvenog kapitala odnosno predstavnika radnika u Skupštini fabrike biće usmereni na poboljšanje poslovanja i bolji rad Nadzornog odbora gde su uočene slabosti zbog velikih gubitaka u poslednje tri godine zaključno sa 2019.

On je rekao da u novom mandatu očekuje da se „proveri“ procenjena vrednosti imovine fabrike kao i da se konačno završi konverzija u državni kapital obaveza preduzeća do 2016. godine od oko 10 milijardi dinara.

Ilić je rekao da je danas dobio podršku oko 60 odsto radnika koji su izašli na izbore, koje je na osnovu Statuta „Zastava oružja“ raspisao generalni direktor.

Na ovim izborima su učestvovala četiri kandidata – predstavnika svih fabričkih sindikata – Samostalnog, Industrijskog, Sloge i ASNS.

U strukturi vlasništva „Zastava oružje“ društveni kapital je zastupljen sa 24,58 procenata, Fond za razvoj ima udeo od 37,40 odsto, a Republika Srbija je vlasnik 36,13 odsto kapitala.

Jugobanka AD u stečaju ima učešće od oko jedan odsto, a grad Kragujevac 0,57 odsto.

Skupština akcionarskog društva ima ukupno pet članova-predstavnika kapitala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari