Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika u Kragujevcu povukao otkaz sindikalcu 1Foto: EPA/ KOCA SULEJMANOVIĆ

Direktor Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika u Kragujevcu Antonio Dimitrovski potpisao je danas rešenje kojim je poništen otkaz s posla predsedniku Sindikata Sloga u toj ustanovi Nikoli Eriću, koji je proletos (u junu) bio jedan od vođa protesta zaposlenih zbog pokrenutog i, na kraju, obustavljenog postupka likvidacije ZZZR-a.

Dimitrovski je rešenje opovlačenju otkaza predsedniku „Sloge“ u ZZZR-u potpisao, saznaje naš list, bez ikakvih uslovljavanja, i Erić će već sutra ponovo da bude na svom radnom mestu u Zavodu.

Glavni odbor Udruženih sindikata Sloga zvanično je, krajem minule sedmice, od direktora Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika (ZZZR-a) u Kragujevcu dr Antonia Dimitrovskog zatražio da “postupi u skladu sa dogovorom sa sastanka od 12. septembra”, i da rešenje o otkazu predsedniku Sindikata “Sloga” u ZZZR-u Nikoli Eriću “stavi van snage”.

– Nakon vraćanja Nikole Erića na posao, Sindikat Sloga će da povuče sve akte preduzete protiv ZZZR-a. medju kojima i krivičnu prijavu protiv direktora Antonia Dimitrovskog, odlučeno je, između ostalog, na prošlonedeljnoj sednici Glavnog odbora Udruženih sindikata Sloga, na kojoj je je razmatrana činjenica da, uprkos zvaničnoj najavi, izrečenoj 12. septembra, da će biti vraćen na posao, sindikalac Nikola Erić, koji je proletos (tokom juna), bio jedan od vođa protesta zaposlenih u toj ustanovi protiv pokrenutog i, na kraju obustavljenog postupka likvidacije ZZZR-a , i koji je, početkom meseca, zbog “kršenja etičkog kodeksa (!?)“ dobio otkaz, još uvek nije na svom radnom mestu.

Direktor ZZZR-a dr Antonio Dimitrovski obavestio je 20. septembra – osam dana nakon što je javno obećao da će Nikola Erić toga dana da bude vraćen na posao – rukovodstvo Sindikata Sloga da će to svoje obećanje da ispuni, ali pod određenim uslovima.

Prvi je da se predsednik Sloge Željko Veselinović i Nikola Erić javno izvine, „zbog uvreda izrečenih preko sredstava informisanja u kontekstu navoda da je direktor ZZZR-a izvršio krivično delo…“ Drugi uslov je da Sindikat Sloga kazni Nikolu Erića, zbog „grehova“ koje je, prema mišljenju Dimitrovskog, počinio tokom proletošnjeg protesta zaposlenih u toj ustanovi. Danas je, ipak, odustao od tih zahteva.

Predsednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Sloga Predrag Đurić rekao je danas našem listu da će ta sindikalna asocijacija, s obzirom da je direktor ZZZR-a ispunio obećanje i vratio Nikolu Erića na posao, da ispoštuje dogovoreno na sastanku od 12. septembra, kojem je prethodio sindikalni protest ispred Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika u Kragujevcu, organizovanog zbog otkaza Nikoli Eriću.

Nikola Erić, koji je po zanimanju viši radiološki tehničar,  isteran je 4. septembra   s posla, zbog toga što je, navodno, 12. juna snimao, ili omogućio N.N. licu da snima sastanak predstavnika zaposlenih sa poslovodstvom, što je, kako je optužen, docnije postavio na svoj Fejsbuk profil, čime je “prekršio etički kodeks”, te naneo štetu ustanovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari