Završni račun budžeta 1

Danas se održava 22. sednica Gradske skupštine na kojoj je glavna tema usvajanje završnog računa za 2017. godinu. Ukupan prihod bio je 3,7 milijardi dinara, dok su rashodi izneli 3,4 milijarde dinara.

Najveća stavka u prihodima je porez na dohodak, dobit i kapitalne dobitke u iznosu 1,3 milijarde dinara, od poreza na imovinu ubrano je 578,7 miliona dinara, porez na dobra i usluge izneo je 134,7 miliona dinara, a transferi od drugih nivoa vlasti bili su 369 miliona dinara.

Za predškolsko obrazovanje izdvaja se 415 miliona dinara, za osnovno obrazovanje oko 199 miliona dinara, a za srednje 113,5 miliona dinara. Kao retko koja lokalna samouprava za kulturu se izdvaja sedam odsto iz budžeta, ukupno 189 miliona dinara. Za saobraćaj i saobraćajnu infrastrukturu izdvojeno je 333 miliona dinara, za podsticaj poljoprivrede 65 miliona dinara, za zapošljavanje 55 miliona dinara.

Grad se zadužio za 840 miliona dinara, sa kamatom od 1,08 odsto, ali je to učinjeno preventivno kako bi se ispunile obaveze prema stranim partnerima ili Evropskoj uniji, a zbog smanjenog priliva iz republičkog budžeta. Višak prihoda u iznosu od 275,8 miliona dinara opredeljen je za korišćenje u ovoj godini. Za stabilne finansije gradski budžet oslonjen je na povećanje zaposlenosti, a za protekle tri godine u Šapcu je zaposleno više od tri hiljade lica.

Od ukupno 26 tačaka dnevnog reda odbornici će razmatrati i koncesiju za obavljanje gradskog i prigradskog saobraćaja kao i energetsku politiku grada. Inače, Šabac je termoizolovao više od 1.700 stanova, čime je ostvarena ušteda od 30 odsto u energiji, a zamenjeno je pet hiljada živinih sijalica LED rasvetom. U radu Skupštine učestvuje 69 odbornika, a na poslednjoj sednici dva odbornika SNS izašla su iz ovog kluba tako da je na njihovom spisku 26 odbornika.

Dugovi i obaveze Republike

Znatan deo budžetskih sredstava izdvaja se za infrastrukturu koja je u obavezi Republike. Tako je plaćeno 45 miliona dinara za trafostanicu za severozapadnu radnu zonu, a grad će podmiriti i obaveze za drugu fazu postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kao i za gradnju saobraćajnice koja će povezivati međunarodnu luku. Uz to ostale su i obaveze republičke vlasti u iznosu od oko pet miliona evra iz ranijeg perioda, čime bi umnogome bili rešeni značajni infrastrukturni projekti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari