Zbog autsorsinga i IT firme imale tešku godinu 1Foto: EPA/ BRITTA PEDERSEN

Kriza izazvana pandemijom virusa korona zaustavila je ili bar usporila prošle godine industrije širom sveta, ali se IT sektor kako u svetu tako i kod nas nije dao, izvoz iz Srbije je prošle godine bio 1,37 miliajrdi evra, što je rast od 4,4 odsto u odnosu na godinu ranije. Manje nego inače, uz jako loš drugi i treći kvartal, izvoz IKT sektora, ipak, je uspeo da se oporavi krajem godine.

U Vojvođanskom IKT klasteru kažu da je izvoz kompjuterskih usluga u decembru 2020. bio za trećinu veći nego godinu dana ranije. Rast od 4,4 odsto nije, kako su rekli, rezultat na koji su navikli proteklih godina.

U izveštaju Narodne banke Srbije svetla tačka u nekoliko segmenata upravo je IKT sektor, jer je tokom 2020. zabeleženo blago smanjenje izvoza robe od 2,3 odsto zbog smanjenja izvoza u prerađivačkoj industriji i poremećaja u globalnim lancima.

S druge strane, napominje NBS neto izvoz usluga bio je otporniji na krizu, ponajviše zbog visokog rasta izvoza IKT usluga.

Ovaj deo domaće privrede beleži pluseve i kada se radi o rastu plata (jedini uz zdravstvo), ali i zaposlenosti.

U delu gde NBS od ove godine očekuje potpuni oporavak izvoza i rast od nekih 13,4 odsto, kao ključan faktor tog rasta uz prerađivačku industriju navodi se upravo IKT sektor.

Generalni direktor kompanije Kontinental Automotiv Srbija Saša Ćoringa kaže za Danas da je rast izvoza IKT od 4,4 odsto ipak mali ako se poredi sa rastom od 25 odsto koliko je bilo godinu dana ranije.

„Nekih 25 odsto je trend poslednjih godina, 2020-a nije bila loša, ali to nije ono što se očekuje u godinama bez ovakvih kriza.“

Kriza je, kako kaže, očigledno imala veliki uticaj i u Srbiji, ali pre svega na one firme koje se bave autsorsingom, koje prodaju usluge većim stranim firmama i nemaju svoj proizvod.

„U ovakvim situacijama, velike firme se najpre oslobode autsorsinga i zato smatram da je potrebno da imamo što više kompanija sa svojim proizvodima na koje će bilo kakva vrsta krize teže da utiče“, napominje Saša Ćoringa i kaže da je generalno, drugi i treći kvartal prošle godine za industriju bio loš, ali da se u četvrtom sve odjednom oporavilo.

„Što se tiče naše kompanije, Kontinentala u Novom Sadu, zaposlili smo prošle godine 200 ljudi, što je rast od gotovo 50 odsto. To je bilo moguće, pre svega zahvaljujući činjenici da ovde razvijamo kompletne proizvode za budućnost elektromobilnosti. Kada je reč o izvozu, u prošloj godini zabeležili smo rast od 40 odsto u odnosu na prethodnu, 2019. godinu“, naglašava direktor kompanije koja narednih dana otvara fabriku u Novom Sadu koja će proizvoditi naprednu elektroniku za auto industriju.

Saša Ćoringa kaže da će inovativni proizvodi koji će nastajati u fabrici nositi znak „Made in Serbia“ i da se raduje što će kompanija i na taj način doprineti rastu izvoza i jačanju privrede Srbije.

Zoja Kukić iz kompanije Signet World kaže za Danas da se pred kraj 2020. izvukla cela godina i da će dosta toga sada zavisiti i od ostatka privrede.

„IT je povezan sa svim industrijama, svi koji su se oslanjali na turizam, avio industriju, ugostiteljstvo, sve kompanije koje su pružale njima usluge ili pravile proizvode za njih su bile u problemu i imale su pad. Ako ste imali sajt koji vam pomaže da izaberete gde ćete na put, broj korisnika je opao jer niko nigde nije putovao“, napominje Kukić i dodaje da su mnoge srpske IT kompanije uslužno orijentisane.

Neke od tih firmi koje su radile za kompanije u sektorima koji nisu dobro poslovali zbog krize, uspele su, kaže Kukić, da se usmere na neke druge industrije.

„Rast se vidi kod onih koji rade aplikacije za rad na daljinu, ima ih nekoliko u Srbiji koje se time bave, gejming industrija jer su ljudi provodili više vremena u kućama, zatim fitnes na daljinu, sve što ima veze sa radom od kuće. Pretpostavka je da će se rast nastaviti jer su kompanije pokrenule velike promene jer se sada traže digitalna rešenja za onlajn kupovinu, onlajn plaćanja“, ističe Kukić. Ona kaže da će sve to dovesti do dodatne tražnje za IT uslugama i da neće ponovo doći do pada koji su u ovoj industriji imali sredinom prošle godine. Dosta toga, međutim, zavisiće, napominje Kukić, i od toga kako će se rešavati kriza i koliki će biti pritisak na ekonomiju, jer IT je sastavni deo privrede.

Izvoz IKT sektora je, prema zvaničnoj statistici, 2019. bio 1,4 milijarde evra, dok je 2018. prvi put prešao milijardu – te godine bio je 1,13 milijardi evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari